Jičín: Zájem o třídění vysloužilého oleje a tuku se zvyšuje, řeší se také budoucnost skládkování

18.07.2020 10:41

Rada města projednala záležitosti týkající se odpadového hospodářství v Jičíně. Rozšíří se podmínky pro třídění starého oleje. Město Jičín také očekává zhotovení studie o nakládání s odpady.

Jičín: Zájem o třídění vysloužilého oleje a tuku se zvyšuje, řeší se také budoucnost skládkování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Zpracovává ji společnost AQUATEST a.s. a z důvodu letošního nouzového stavu bylo její dokončení posunuto na polovinu prosince 2020. Studie naznačí vývoj skládkování a možnost rozvoje třídění v Jičíně, a to v kontextu zpřísnění v nakládání s odpadem, které má dle platné legislativy přijít v roce 2024. V tuto chvíli vše nasvědčuje tomu, že podmínky pro skládkování odpadu se pro obce velmi zpřísní. Třídění odpadu je tedy nezbytné.  

Město Jičín vnímá stížnosti obyvatel na situaci okolo některých hnědých kontejnerů, jež slouží pro odkládání odpadního oleje a tuku. Popelnice jsou intenzivně využívané, a tak město vyjednalo dodání dalších dvou hnědých nádob, které budou umístěny na nejkritičtější místa – do ulic Prachovská a Kosmonautů. Nádoby zdarma dodá společnost ECOSERVIS – komplexní nakládání s odpady s.r.o. z Liberce, s níž město na sběru olejového odpadu spolupracuje. Všechny hnědé popelnice budou sváženy nově po 6 týdnech. Doposud byly intervaly stanoveny na 8 týdnů, což je už nedostatečné. Tato opatření zabrání přeplňování. 

Ukazuje se, že o třídění vypotřebovaného oleje je zájem. Zdvořile poprosíme o dodržování několika zásad. Vysloužilý olej nebo tuk je třeba vyhazovat v plastových PET lahvích, nejlépe o objemu cca 1 litr. Je nutné je umístit dovnitř nádoby a nesmí být nechávány vedle ní, jelikož se mohou snadno převrhnout a rozlít. Nedoporučujeme užívání skleněných lahví. Stává se totiž, že při vhození do popelnice se rozbijí. Pokud máte olej ve velké nádobě, která se nevejde do popelnice, je třeba ho přelít do menších plastových lahví, anebo ho můžete odevzdat ve sběrném dvoře v Konecchlumského ulici. Děkujeme občanům za odpovědné třídění odpadů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…