Jičín: Zástupci poradenských a sociálních služeb si prohlédli Polyfunkční komunitní centrum

16.01.2020 12:26

Budova „bývalé VZP“ na autobusovém nádraží prochází celkovou rekonstrukcí. Z původního objektu zbyl pouze skelet a na místě vzniká Polyfunkční komunitní centrum.

Jičín: Zástupci poradenských a sociálních služeb si prohlédli Polyfunkční komunitní centrum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Zástupci poradenských a sociálních služeb si ve středu 15. ledna během kontrolního dne přišli prohlédnout své působiště, kde se budou setkávat se svými klienty. V plánu je otevřít centrum na začátku letošního podzimu.

Pod jednou střechou tak bude působit Pedagogicko-psychologická poradna, Speciální pedagogické centrum, Občanské poradenské středisko, Péče o duševní zdraví, Tyflocentrum a Oblastní charita Jičín. Poskytovat budou nejen poradenství, ale i volnočasové, výchovně vzdělávací a environmentální akce pro občany. Vše bude pod jednou střechou, a tak zástupci služeb budou vzájemně sdílet své zkušenosti a v plánu je také pořádání společných kulturních a společenských aktivit. V přízemí zrekonstruovaného objektu bude rovněž informační kancelář firmy BusLine.

Cena rekonstrukce je přibližně 50 milionů Kč bez DPH, záměr však bude podpořen dotacemi ve výši zhruba 35 milionů Kč. Kromě dotace z OPŽP na snížení energetické náročnosti budovy jde zejména o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu, ze kterého byly podpořeny dokonce dva projekty. Na základě prvního projektu „Rekonstrukce objektu pro zajištění služeb polyfunkčního komunitního centra Jičín“ CZ.06.2.56/0.0/0.0/17_088/0005938 bude vybudováno zázemí pro čtyři poskytovatele sociálních služeb, kteří nyní sídlí v nevyhovujících prostorách. V rámci druhého projektu „Rekonstrukce objektu pro zajištění služeb školského poradenského zařízení Jičín“ CZ.06.2.67/0.0/0.0/18_108/0009791 je podpora poskytnuta na vybudování zázemí pro Pedagogicko-psychologickou poradnu a Speciálně pedagogické centrum.

Jičín

„Těším se z toho, že další budova, která vypadala velmi ošklivě a jejíž využití skomíralo, bude naplněna životem a sloužit občanům Jičína. Všechny sociální služby a poradny konečně získají důstojné prostory, které odpovídají jejich potřebám. Budova bude kompletně pronajata a nezbyde v ní žádný nevyužitý prostor. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na tomto projektu podílejí za jejich činnost,“ uvedl místostarosta Mgr. Petr Hamáček.

Zakázku vyhrála firma Chládek a Tintěra Pardubice a.s. Město s ní uzavřelo smlouvu v srpnu 2018. Hlavní část prací se uskutečnila v roce 2019. Nyní je již prakticky kompletně zhotoven vnější plášť a práce probíhají zejména v interiéru. Budova bude zateplená, energeticky úsporná, a bude samozřejmě bezbariérová.

Původní objekt je znám jako předrevoluční sídlo KSČ. Sestával se ze západního traktu, kde nyní sídlí Česká spořitelna, spojovacího krčku, který nyní využívá soukromá lékárna, a hlavního čtyřpodlažního objektu. Město Jičín budovu koupilo v roce 2007, a to především kvůli obavám, aby se nestala místem hazardu či ubytovnou. Pro její zhoršující se technický stav byla budova využívána méně a méně, i přes svou strategickou polohu na autobusovém nádraží a blízko centra města. Před ukončením nájmu z důvodu rekonstrukce byl objekt pronajat sotva z poloviny, okna nešla otevírat, budově citelně chyběl výtah a celkově budova technicky neodpovídala svému využití, na což opakovaně upozorňoval Krajský úřad KHK. Mnozí ji mají spojenou s ordinacemi lékařů či s informační kanceláří firmy BusLine, která byla posledním nájemcem prostor před začátkem rekonstrukce. Město se muselo zabývat právě technickým stavem budovy. V roce 2010 zpracoval Ing. Roman Jandera projektovou dokumentaci na rekonstrukci vnějšího pláště, kterou v roce 2016 zaktualizoval. Co se týká vnitřních prostor, město hledalo dlouhou dobu nejvhodnější využití. K nalezení shody došlo až v roce 2016, když záměr vybudování domu pro poradenské služby schválilo zastupitelstvo města. Nejlepší variantou bylo zřízení zázemí pro poskytovatele poradenských a sociálních služeb. Projektovou dokumentaci v roce 2017 sestavil kolektiv autorů Ateliér Zídka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…