Jičín: Zastupitelé rozhodnou o dotaci na opravu střechy kostela sv. Ignáce

31.05.2021 12:59

Rada doporučuje zastupitelstvu schválit dotaci ve výši 150 tisíc Kč Římskokatolické farnosti na opravu střechy kostela sv. Ignáce.

Jičín: Zastupitelé rozhodnou o dotaci na opravu střechy kostela sv. Ignáce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Dotace bude použita jako spolupodílení farnosti k dotaci z Programu záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury ČR. Žadatel uvádí, že dotační prostředky budou použity v druhé polovině letošního roku. Veřejné zasedání zastupitelstva se uskuteční ve středu 16. června.

Tato dotace není prvním příspěvkem města Jičína na rekonstrukci budovy. Kostel sv. Ignáce je nejstarším v Jičíně a až do doby vévody Albrechta z Valdštejna byla zasvěcen sv. Jakubovi. Vévoda však v rámci svých velkorysých plánů nechal vystavět nový kostel u Valdické brány a původní věnoval jezuitům, jež pozval do města. Ti jej nově vysvětili jako kostel sv. Ignáce. Nyní je v majetku Římskokatolické farnosti – arciděkanství Jičín.

V uplynulých letech kostel prodělával postupnou rekonstrukci. Důležitá byla hlavně oprava věže, která již byla v havarijním stavu. Budova kostela vydala nečekaná tajemství. Po snesení svrchní části věže v listopadu 2014 byl v kovové makovici nalezen odkaz předků. Historický poklad obsahoval drobné mince, mapku, soupis tehdejších cen potravin a další listinné materiály. O několik let dříve kostel vydal ještě vzácnější nečekané dědictví, a to relikviář sv. Sekundiny a zapomenutý obraz od Karla Škréty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…