Jičín: Zastupitelstvo bude schvalovat změnu územního plánu

13.09.2022 11:10 | Tisková zpráva

Rada doporučuje zastupitelstvu města schválit pořízení změny č. 3 v Územním plánu Jičín. Veřejné zasedání zastupitelstva se uskuteční ve středu 14. září.

Jičín: Zastupitelstvo bude schvalovat změnu územního plánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Územní plán je z roku 2010, vydání změny č. 1 zastupitelstvo schválilo v červnu 2017 a letos, 22. 6. 2022, schválili zastupitelé vydání změny č. 2, přičemž v současné době probíhá proces nabytí účinnosti. Co se týká pořízení změny č. 3, RM také doporučuje Zastupitelstvu města schválit místostarostu Mgr. Petra Hamáčka jako určeného zastupitele pro spolupráci s pořizovatelem změny (tj. úřadem územního plánování).

Změnu č. 3 podnítilo město Jičín v souladu se zněním Stavebního zákona. Stanoviska vydal Krajský úřad Královéhradeckého kraje. Stanoviska uvádí, že návrh změny Územního plánu Jičín nemůže mít vliv na evropsky významné lokality nebo na vyhlášené ptačí oblasti ve smyslu Zákona o ochraně přírody a krajiny a že je nutno posoudit změny z hlediska vlivu na životní prostředí (ve smyslu zásad EIA, tj. Posuzování vlivů na životní prostředí – Environmental Impact Assessment).

Změny teď zmíníme postupně, jak jsou uvedeny v návrhu obsahu změny, který podalo město Jičín.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

  1. Změny pro rozšíření areálu popovické skládky Libec. Část lesních ploch by byla využita pro technickou infrastrukturu, část zemědělských a lučních ploch se má změnit na plochy lesní.
  2. Změna funkčního využití ploch v lokalitě stávajícího autobusového nádraží.
  3. Změny koeficientu zastavěnosti, zeleně a zpevněných ploch. V současné době obsahují koeficienty 3 parametry (koeficient zastavení stavbami, zpevněnými plochami a koeficient zeleně). Počítá se se zjednodušením regulace pouze na 2 parametry (koeficient zastavění a zeleně).
  4. Změny textové části – automatické prodlužování lhůt pro pořízení územních studií.
  5. Připojení katastrálního území Hubálov. Toto katastrální území dříve spadalo do správního území obce Tuř, ale od podzimu 2019 spadá pod Jičín.
  6. Změna trasy koridoru TK 38 – kanalizace Dvorce – Robousy. Koridor by po zapracování změn vedl v nezastavěném území na základě zpracované dokumentace pro územní řízení.
  7. Změna funkčního využití plochy občanského vybavení na plochu hřbitovní. Jde o p. č. 534/10 v k. ú. Jičín, čili o možnost rozšíření urnového háje.
  8. Změna funkčního využití plochy pro jízdárnu pod Zebínem, kde je záměrem rozšíření stávající jízdárny, jež v současnosti už nevyhovuje.
  9. Změna funkčního využití ploch podíl Cidliny v návaznosti na studii – Lokalita mezi ulicemi Na Hrádku, ul. Na Tobolce, ul. B. Němcové, řekou Cidlinou a zimním stadionem. Dle návrhu studie jsou zde situovány dvě nová krytá sportoviště – sportovní hala se zázemím, ubytováním a podzemním parkováním a multifunkční hala se zázemím. Součástí změn jsou i prostory pro parkování v ulicích Na Tobolce, Na Hrádku, u řeky Cidliny a u zimního stadionu.
  10. Zkapacitnění obchvatu města Jičín – silnice I/16, sjezd Popovic a sjezd u Robous. Zde je navrhována řada dílčích změn v katastrálních územích Popovice u Jičína a Moravčice tak, aby se plochy daly využít pro dopravní infrastrukturu – silnice.
  11. Změna funkčního využití – parkovací dům pro oblastní nemocnice. Je nezbytné prověřit změnu funkčního využití části plochy na pozemcích p.č. 309/12 a st. 1749 v k.ú. Jičín. V současnosti jsou určené jako plochy pro zřízení parkoviště v centru města. Změnit by se měly na součást areálu pavilonu psychiatrie (změna na funkční využití občanského vybavení), který má v plánu vybudovat Královéhradecký kraj.
  12. Vyřadit z Územního plánu Jičín územní rezervu propojení Riegrovy ul. s Konecchlumskou průmyslovou oblastí.

Územní plán je zcela základní dokument, který definuje využití ploch v katastrálních územích. Všechny stavební záměry musí respektovat určení ploch v územním plánu. Jeho smyslem je nejenom stanovit možnost rozvoje, ale také zajistit udržitelnost krajiny pro budoucí generace z hlediska životního prostředí a ekologie. Územní plány v určité podobě jsou dochovány až z období středověku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…