Téma má přesah do více oblastí, zejména do ekologie, společenské odpovědnosti, vzdělávání, zdravotnictví i ekonomie. Významným rysem je snaha ještě více omezit plýtvání potravinami, energiemi a dalšími zdroji. RM nyní schválila Strategii odpovědného stravování v zařízeních školního stravování ve školách města Jičína.
Město Jičín se v podstatě zavazuje vytvořit strategii, kterou by se měly řídit jídelny ve školách. Je potřeba říct, že mnohé zásady už jídelny nezávisle implementovaly a respektují je. Jde kupříkladu o využívání lokálních surovin pro vaření. Strategie si klade za cíl dosavadní snahy škol a jídelen sjednotit, představovat je veřejnosti a strávníkům (zejména žákům) a rozvést na další úroveň. Používání lokálních, sezónních potravin a propagace tohoto přístupu má být jedním ze základních kamenů strategie.
Školy, jejich jídelny a město Jičín budou také aktivně vyhledávat sezónní, lokální a udržitelné vyrobené suroviny pro výrobu stravy. Důležitý je také nákup produktů ekologického zemědělství (tedy produktů organického zemědělství). Postupy budou v souladu s evropskou strategií „od zemědělce ke spotřebiteli“.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV