Jičín a školní jídelny vytvoří strategii odpovědného a udržitelného stravování

30.03.2022 8:36 | Tisková zpráva

Město Jičín chce maximálně podporovat snahy mateřských a základních škol o zdravou a udržitelně vyprodukovanou stravu ve školních jídelnách.

Jičín a školní jídelny vytvoří strategii odpovědného a udržitelného stravování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Téma má přesah do více oblastí, zejména do ekologie, společenské odpovědnosti, vzdělávání, zdravotnictví i ekonomie. Významným rysem je snaha ještě více omezit plýtvání potravinami, energiemi a dalšími zdroji. RM nyní schválila Strategii odpovědného stravování v zařízeních školního stravování ve školách města Jičína.

Město Jičín se v podstatě zavazuje vytvořit strategii, kterou by se měly řídit jídelny ve školách. Je potřeba říct, že mnohé zásady už jídelny nezávisle implementovaly a respektují je. Jde kupříkladu o využívání lokálních surovin pro vaření. Strategie si klade za cíl dosavadní snahy škol a jídelen sjednotit, představovat je veřejnosti a strávníkům (zejména žákům) a rozvést na další úroveň. Používání lokálních, sezónních potravin a propagace tohoto přístupu má být jedním ze základních kamenů strategie.

Školy, jejich jídelny a město Jičín budou také aktivně vyhledávat sezónní, lokální a udržitelné vyrobené suroviny pro výrobu stravy. Důležitý je také nákup produktů ekologického zemědělství (tedy produktů organického zemědělství). Postupy budou v souladu s evropskou strategií „od zemědělce ke spotřebiteli“.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34543 lidí

V současnosti se prosazuje odpovědné zadávání zakázek a nákupů. Město Jičín přijímá jako své základní hodnoty odpovědnost k regionu, krajině, lidem a obecně společnosti. V tomto směru definuje své priority ve svých nákupech a veřejných zakázkách a akcentuje tím témata důstojných pracovních podmínek, férových dodavatelských vztahů, podpory technického vzdělávání, etického nakupování (v rámci lidských práv a svobod) a ekologicky šetrných řešení.

Prozatím bylo schváleno obecné konstatování a konkrétní postupy vyplynou ze schválené strategie, která se bude tvořit v jarních měsících 2022. Samotná strategie by se mohla schválit v průběhu června. Gestory pro vytvoření strategie jsou místostarosta Mgr. Petr Hamáček a vedoucí Městského úřadu Jičín Ing. Peter Bareš. Zároveň se vytvořila pracovní skupina, ve které jsou zástupci městského úřadu i škol a školních jídelen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…