Jičín otevře jedinečné Centrum přírodních věd

22.12.2015 21:09

Město Jičín v lednu otevírá v regionu ojedinělé Centrum přírodních věd. To vzniklo rekonstrukcí původní hvězdárny, která se nachází na okraji města.

Jičín otevře jedinečné Centrum přírodních věd
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Na opravu za zhruba 13,6 milionu korun město získalo dotaci z Operačního programu životní prostředí ve výši 90 % z uznatelných nákladů. V regionu tak počátkem roku odstartuje svůj provoz jedinečné zařízení nejen pro pozorování hvězd, ale také pro environmentální výchovu dětí a přírodovědné akce pro veřejnost. Centrum bude pod správou K-klubu, střediska pro volný čas.

Slavnostní otevření hvězdárny proběhne pro veřejnost v pátek 15. ledna 2016 od 19 hodin. „Lidé si budou moci prohlédnout staronovou budovu hvězdárny i zcela nový moderní přednáškový sál. Pokud nám bude přát počasí, vyzkoušíme i nový dalekohled. Druhý den, v sobotu 16. ledna 2016, bude od 13 – 17 hodin Den otevřených dveří, v rámci kterého si budou moci návštěvníci prohlédnout rekonstruovanou hvězdárnu. Pro rodiny s dětmi bude připraven tematický program a samozřejmě pokud bude příznivé počasí, budeme také pozorovat denní i večerní oblohu. V případě velkého zájmu otevírací hodiny prodloužíme,“ uvádí k otevření Centra Mgr. Lenka Vacková, ředitelka K-klubu, pod který bude Centrum spadat. Ve hvězdárně pak budou probíhat různé astronomické a ekologické kroužky a aktivity, jejichž program lze sledovat na stránkách K-klubu.

Rozsáhlá rekonstrukce původní hvězdárny probíhala během léta a podzimu 2015. Vítězná firma MATEX HK s.r.o. z Hradce Králové provedla rekonstrukci za cca 12 milionů korun s DPH a práci odevzdala ke konci listopadu. Největší obnovou prošla budova vedle hvězdárny, která byla zbourána a na jejím místě vyrostl přednáškový sál s kapacitou až 40 osob. Bude jej tedy možné využívat i školami, což dříve kvůli kapacitě nešlo. Původní budova byla zateplena a byla vyměněna okna. Oproti původnímu plánu byla nakonec také obnovena střecha hvězdárny, která je nyní pochozí. „Dodatkem ke smlouvě došlo k navýšení ceny o téměř 1 milion Kč s DPH, díky kterým se zrekonstruovala celá střecha, plot a další věci. Na toto navýšení se nám podařilo získat dotaci taktéž ve výši 90 %. Svým způsobem je neuvěřitelné, že se městu takto rozsáhlou akci podařilo v tak krátkém čase zrealizovat včetně proplacení dotace. Ukazuje to na velmi vysokou manažerskou a organizační schopnost všech zúčastněných,“ vysvětluje místostarosta města Mgr. Petr Hamáček. Také okolí hvězdárny získalo novou podobu, upravena byla zahrada, kde vyrostlo broukoviště, včelí úly a na jaře rozkvetou záhony pro přírodovědné kroužky. Před Centrem vyrostlo nové parkoviště a příjezdová cesta. Na stavbu a zařízení získalo město dotaci ve výši 12 154 000 Kč z Operačního programu životní prostředí z programu Dotace pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu. O finanční podporu již město žádalo Ministerstvo životního prostředí v roce 2012, projekt ale zůstal v tzv. zásobníku, ze kterého byl letos na jaře opět vyjmut a hodnocen, a dotaci se podařilo získat.

V rámci dotačních prostředků bylo Centrum také za 1,6 milionu Kč vybaveno pro hvězdáře potřebným zařízením - novým zrcadlovým dalekohledem a apochromatickým refraktorem včetně vidlicové montáže. Pro další výuku se pořídily notebooky, mikroskopy a přírodovědecké vybavení. „Výhodou nového dalekohledu je, že již nebudeme muset pro přístup k němu používat vysoké štafle,“ popisuje Bob Šviha, který se astronomii ve hvězdárně dlouhodobě věnuje.

Aktivity ve hvězdárně probíhaly již předtím, než došlo k její rekonstrukci. „V letech 2010 - 2012 jsme udělali nejnutnější práce spojené se stabilizací objektu hvězdárny, včetně vybudování vhodného interiéru pod kopulí. Pozorování pak probíhala a budou probíhat každý pátek po setmění při příznivém počasí, kdy sledujeme na noční obloze různé astronomické úkazy. Nyní bude v centru zaměstnanec na stálý pracovní úvazek, proto chystáme rozšíření pozorování na více dnů v týdnu a pravidelné odpolední prohlídky Slunce. Centrum bude také otevřeno celý týden pro školy a jiné skupiny se zájmem o naše výukové programy,“ dodává Šviha.

Jičínská hvězdárna spadá pod příspěvkovou organizaci města K-klub a je v Královéhradeckém kraji, kromě Hradce Králové a Úpice, jediné zařízení přístupné veřejnosti za účelem popularizace astronomie. V širokém okolí také není žádné centrum environmentálního vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…