Jihlava: Bývalá kasárna v Pístově by měla ožít. Konat by se tu měla celorepubliková cvičení záchranářů

27.05.2021 19:04

Záměr zřídit v jihlavské lokalitě Pístov celorepublikové výcvikové středisko záchranářů je zase o kousek blíž k cíli. Primátorka Jihlavy Karolína Koubová podepsala 27. května 2021 s krajským hejtmanem a s ředitelem krajských hasičů memorandum o spolupráci.

Jihlava: Bývalá kasárna v Pístově by měla ožít. Konat by se tu měla celorepubliková cvičení záchranářů
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Všechny tři strany se zavázaly ke spolupráci při zřízení republikového výcvikového a vzdělávacího centra pro složky integrovaného záchranného systému. Ředitel HZS Jiří Němec, primátorka Karolína Koubová a hejtman Vítězslav Schrek stvrdili podpisy společný zájem na smysluplném využití pozemků a objektů bývalého vojenského prostoru v jihlavské lokalitě Pístov, kterou nyní vlastní statutární město Jihlava. „Očekávám, že společná koordinace aktivit partnerů bude prospěšná pro posun věcí kupředu, tak aby nositel projektu - hasičský záchranný sbor, mohl učinit dílčí kroky k zahájení práce na centru, “ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

„Máme sedmihektarový nevyužívaný areál, který už několik let bez využití chátrá. Měli jsme nápad využít ho pro kynology a řekli jsme si, proč ho nenabídnout všem složkám záchranářů. Jsem ráda, že se nápad setkal s nadšením a věřím, že se to povede dotáhnout do zdárného konce a celorepublikové výcvikové centrum zde opravdu vznikne,“ uvedla primátorka Jihlavy Karolína Koubová s tím, že některé chátrající domy by se měly rekonstruovat, jiné by se zbouraly tak, aby zde hasiči mohli nacvičovat zásahy v sutinách. „Věřím, že až tady začnou cvičit záchranné složky z celé republiky a opuštěný areál ožije, budeme nakonec všichni moc pyšní, že v Jihlavě tahle kasárna máme,“ doplnila primátorka Jihlavy.

Ředitel HZS Kraje Vysočina Jiří Němec zopakoval, že není prozatím definitivně stanoveno, jaké parametry budou při budování výcvikového centra na Pístově vyžadovány. Platí však uvedené skutečnosti v memorandu – centrum má poskytovat edukaci např. první pomoci, nabídnout modelové situace úrazů elektrickým proudem, požárů v bytových jednotkách, simulaci odstraňování následků dopravních nehod nebo povodňových situací, dále má sloužit k výcviku kynologů. „Už v minulosti objekty pístovských kasáren využívala k tematickým cvičením policie, hasičský záchranný sbor vidí potenciál v bývalém tankodromu, kde by mohl vzniknout cvičný úsek dálnice, ale například i železnice, kde by bylo možné simulovat různě obtížné mimořádné události,“ uvedl příklady zvažovaného využití areálu ředitel krajských hasičů Jiří Němec. Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek připomíná, že výcvikové středisko by mělo mít takové specifické parametry, aby bylo atraktivní i pro výcvik složek integrovaných systémů ostatních krajů. „Líbí se mi myšlenka, že by zázemí a vybavení centra v rámci nabídnutých kapacit využívali pro výcvik i sbory dobrovolných hasičů. Pokud už centrum vznikne, ať je jeho využití co nejširší,“ připomněl hejtman Vítězslav Schrek. 

Memorandum se uzavírá na dobu jednoho roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…