Jihlava: Callcentrum spojuje dobrovolníky s lidmi, kteří pomoc potřebují

18.03.2020 17:58

Nejen na nákup, ale také do lékárny, pro dezinfekce, vyvenčit psa nebo ušít roušku. Dobrovolníků se přihlásilo již 30, teď je potřeba dostat zprávu o možné pomoci i mezi lidi, kteří ji potřebují.

Jihlava: Callcentrum spojuje dobrovolníky s lidmi, kteří pomoc potřebují
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Místo Turistického informačního centra, jehož provoz je v dnešní době nadbytečný, město Jihlava zřídilo callcentrum, které na dálku spojuje dobrovolníky s lidmi, kteří potřebují pomoct. V uzavřené místnosti se dvěma telefony sedí dva pracovníci a spojují lidi, kteří bydlí blízko u sebe, aby se co nejvíce eliminovala pravděpodobnost ohrožení nákazou. Dobrovolníků se přihlásilo již 30 a těch, kteří pomoc potřebují je zatím jenom pět.

„Máme mapu, ve které vidíme dobrovolníky i lidi, kteří potřebují pomoc. Podle požadavku vždy vybereme dobrovolníka, který bydlí nejblíže a ten dostane přesný pokyn k úkolu a místo jeho splnění, tedy adresu potřebného,“ uvedla jedna z pracovnic dobrovolnického call centra.

Vše přitom spadá pod dobrovolnický zákon, v rámci kterého má město podepsanou smlouvu s Oblastní charitou Jihlava a poté uzavírá ještě krátkodobé dobrovolnické smlouvy s lidmi, kteří pomoc nabízejí. Spojení dvou lidí tedy předchází cesta na magistrát pro průkaz a podepsat smlouvu. Dobrovolníci musí být starší 18 let.

Dobrovolníky lze rozeznat pomocí dobrovolnického průkazu s kulatým razítkem.

Nedostatek roušek

„Nejen v Jihlavě, ale v celé České republice je veliký problém sehnat roušky, tedy jednu z nejdůležitějších ochranných pomůcek proti šíření nákazy. Sháníme tedy i dobrovolníky, kteří nemusí nikam chodit, jen nám ušijí roušky. Dobrovolníci sice většinou své roušky mají, ale není od věci jim raději rovnou při podepsání smlouvy jednu nabídnout. A pokud už svoji má, může ji minimálně dát například tomu člověku, kterému zrovna pomáhá,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová a doplnila, že město v současné době jedná ohledně ušití roušek také s místní textilní výrobnou Modeta.

Ruku k dílu přidávají také dobrovolníci zapsaní pod Oblastní charitou Jihlava. Ti se již nyní starají o nemocné či dříve zapsané seniory, a to nejen v Jihlavě, ale i v okolních vesnicích. „Pokud bude potřeba více dobrovolníků, můžeme výzvu propagovat i přes vlastní informační kanály. Můžeme touto pomocí pověřit také své stávající pracovníky. Nebojte se proto o pomoc požádat, vlna solidarity je opravdu vysoká a jistě všem vyhovíme,“ uvedl Roman Mezlík, koordinátor dobrovolníků Oblastní charity Jihlava.

Kontakty na dobrovolnické callcentrum

Potřebuji pomoc:
Volejte na 565 591 830, pište na pozadavky.pomoci@jihlava-city.cz nebo se zaregistrujte pomocí formuláře ZDE.

Nabízím pomoc:
Volejte na 565 591 847, pište na nabidky.pomoci@jihlava-city.cz nebo se zaregistrujte pomocí formuláře ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…