Jihlava: Další vlna zdražení energií drtí i MHD

14.03.2022 15:47 | Tisková zpráva

Městská hromadná doprava, která je závislá především na cenách elektřiny, zemního plynu a částečně i motorové nafty, musí nyní čelit další vlně zdražení vlivem růstu cen na energií na burzovním trhu. Ve hře jsou proto i změny jízdného.

Jihlava: Další vlna zdražení energií drtí i MHD
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Ceny, za které Dopravní podnik města Jihlavy (DPMJ) nakupoval elektrickou energii na konci února, jsou nyní skoro dvojnásobné. Nafta v březnu zdražila v nákupních velkoobchodních cenách oproti únoru o 71 % a externí cena stlačeného zemního plynu CNG se zvýšila o 15 Kč bez DPH za 1 kg. Navíc se ceny každý den několikrát mění a nikdo nedokáže odhadnout, jak se budou vyvíjet dál.

Úsporná opatření

Přitom už v lednu a únoru, po vynucené změně dodavatele způsobené ukončením činnosti původního, činily vícenáklady za elektřinu a plyn v celkovém součtu 2,8 mil. Kč. DPMJ přistoupil k velkým úsporným opatřením. Šetří např. na topení i svícení v areálu podniku.

„Upravili jsme režim topného systém, koncentrujeme údržbu a skladové procesy do jedné haly za účelem snížení spotřeby plynu. Intenzivněji nasazujeme autobusy s menší spotřebou CNG. Došlo i k výměně osvětlení. Místo sodíkovými výbojkami s velkou spotřebou svítíme úspornými led diodami“, ukázal úsporná opatření přímo v halách na Brtnické ulici předseda představenstva DPMJ Radim Rovner.

Úvahy o zvýšení jízdného

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí

Ani tyto úspory ale nestačí pokrýt zvýšené vícenáklady na energie při provozu pravidelných linek MHD. „Zastupitelé se budou muset zabývat změnami tarifu MHD. Dvanáct let jsme v Jihlavě nehýbali s cenou jízdného, neměli jsme to ani v plánu a dokonce jsme dětem jízdné nedávno výrazně snížili, ale poslední události nás bohužel donutily k tomuto nepopulárnímu kroku,“ říká radní pro dopravu Jaroslav Vymazal s tím, že zastupitelské kluby už diskutují různé návrhy na změny jízdného.

„Do poslední chvíle jsme odolávali vnějším tlakům a snažili jsme i přes covidové ztráty, které v sumě za dva roky překračují 20 mil. Kč udržet hromadnou dopravu na původních cenách. Nyní už to ale není déle udržitelné,“ uzavřel Jaroslav Vymazal s tím, že i pokud se zastupitelstvo rozhodne zvýšit jízdné, bezpochyby zůstane hromadná doprava nejekologičtějším a nejlevnějším způsobem přepravy po městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…