Jihlava: Do dopravní infrastruktury půjde příští rok téměř 100 milionů

09.12.2020 20:51

V letošním roce město jenom do oprav chodníků investovalo přes 20 milionů korun. Plánované investice do rozvoje dopravní infrastruktury na příští rok však dosahují 90 milionů korun.

Jihlava: Do dopravní infrastruktury půjde příští rok téměř 100 milionů
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Opravy chodníků má na jihlavském magistrátu podle ceny a náročnosti jednotlivých stavebních akcí na starosti odbor dopravy a odbor rozvoje města. Letos město pod jejich taktovkou opravilo chodníky například na sídlišti Březinova, Demlova nebo na ulici Vojanova či Hamerníkova, kde město dokonce testuje nový typ chodníku pro bezpečnou chůzi. Dále byl dokončen chodník a parkoviště u základní a mateřské školy v ulici Nad Plovárnou, umístění schodiště mezi ulicemi Vlasty Javořické a Ortenova a nahradil most propustkem v ulici U Dvora.

V režii samotného odboru dopravy byly v letošním roce uskutečněny zejména opravy mostů, a to na ulici Křižíkova, Ke Střelnici a Mlýnská. Taktéž byla opravena lávka pro pěší na ulici Křižíkova, která vede na nové dopravní hřiště. V příštím roce odbor dopravy opraví 600 metrů chodníků, a to za přibližně 4 miliony korun. Odborem rozvoje města jsou pak naplánovány investice do obnovy a rozšíření dopravní infrastruktury za téměř 94 milionů korun, je ale nutno uvést, že se do částky nepočítají výstavby cyklostezek.

„Budou se dělat například nové chodníky na ulici Brtnická, a to od ulice Krajní směrem na Pančavu,  dále Hálkova, Smrčenská, Znojemská, U Dlouhé stěny nebo Křižíkova. Dále se chystá například rekonstrukce lávky pro pěší přes řeku Jihlavu u Strojírenské ulice, výstavba nových zastávek MHD v ulici Vrchlického před nemocnicí nebo úprava zastávek v ulici 5. května. Obnovovat se budou příští rok chodníky v ulici Žižkova, Pod Příkopem, Kosovská či Brtnická. Největší akce se chystá v Antonínově Dole, kde se kromě výstavby chodníku a veřejného osvětlení bude budovat i dešťová kanalizace,“ doplnil náměstek pro oblast rozvoje města Petr Ryška.

Díky nabytí vodohospodářského majetku městem se bude navíc příští rok opravovat i infrastruktura pod zemí. „Pro příští rok je již naplánovaná rekonstrukce kanalizace a přeložka vodovodu  v ulici Mlýnská a  výstavba kanalizace a vodovodu v ulici Strojírenská, kterou bude mít na starosti odbor rozvoje města. Tím začne první část obnovy vodohospodářské infrastruktury v Jihlavě, která po desítky let kvůli sporům stagnovala. Beru to jako jeden z největších úspěchů současného volebního období,“ doplnila primátorka města Karolína Koubová s tím, že o konečné podobě rozpočtu budou zastupitelé hlasovat až na svém setkání 17. prosince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…