Jihlava: Domovníci skončí, stát už na ně nepošle peníze

22.01.2022 19:09 | Tisková zpráva

Ministerstvo vnitra oznámilo, že letos nevypíše dotační program na podporu prevence kriminality. Skončí tak podpora domovníků. Asistenti prevence kriminality při Městské policii Jihlava ale budou pokračovat.

Jihlava: Domovníci skončí, stát už na ně nepošle peníze
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Projekt na podporu domovníků v problematických lokalitách, jehož cílem bylo ušetřit peníze za opravy domů po neshodách s nájemníky, se Jihlava rozhodla po půlročním testování prozatím přerušit. „Nebudeme pokračovat v projektu, když ho nemáme z čeho zaplatit, asistenti prevence kriminality se ale u městské policie velmi osvědčili a byla by škoda zastavit i jejich fungování,“ řekl jihlavský radní pro oblast sociálních věcí Daniel Škarka.

Podle jeho slov se předpokládá podpora asistentů z programů Evropské unie, proto chce město dočasné období bez dotačních peněz překlenout z vlastních prostředků. „Také v případě domovníků se snad k podpoře vrátíme, protože jakmile se objeví nějaký dotační zdroj, tak bychom jejich činnost chtěli obnovit.“ doplnil Škarka.

V rámci pilotního projektu „Domovník preventista – 2021“ platila Jihlava od léta 2021 dva domovníky, kteří dohlíželi na dodržování pořádku ve dvou bytových domech města na ulici Komenského a v ulici Malátova a v jejich okolí. „Komunikovali s nájemníky a tím předcházeli trestné činnosti a přestupkovému jednání. Působili preventivně i proti sociálně patologickým jevům,“ uvedl Daniel Škarka.

Činnost asistentů prevence kriminality v Jihlavě byla zahájena v květnu 2020 a asistenti tak mají za sebou už více než jeden a půl roku úspěšné práce. Pomáhají nejen městské ale i státní policii s dohledem na bezpečnost v centru města a svými preventivními kroky přispívají ke snižování výskytu trestných činů. Monitorují veřejný pořádek a budují důvěru uvnitř komunity osob žijících v problémových lokalitách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Světelný smog se sníží, obměnou projde skoro 400 venkovních světel

10:23 Přerov: Světelný smog se sníží, obměnou projde skoro 400 venkovních světel

391 nových svítidel, 9 regulátorů napětí a 11 rozvaděčů veřejného osvětlení. Přerov plánuje ve druhé…