Jihlava: Financování Horácké arény je kompletně zajištěno

31.07.2023 16:14 | Tisková zpráva

Národní sportovní agentura potvrdila přidělení třísetmilionové dotace na stavbu Horácké multifunkční arény v Jihlavě. Demolici starého stadionu ani stavbě nové arény tak už nic nestojí v cestě.

Jihlava: Financování Horácké arény je kompletně zajištěno
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Horácký zimní stadion už je uvnitř kompletně vyklizen. Dělníci teď podél Tyršovy ulice staví bariéry proti hluku a prachu, s bouráním starého stadionu začnou 1. srpna 2023. „Rozhodnutí od Národní sportovní agentury (NSA - ZDE) o poskytnutí dotace jsme obdrželi 24. července 2023. Příprava projektu byla dlouhá a náročná cesta. Jsem rád, že jsme ji zvládli,“ řekl manažer výstavby arény a jihlavský radní David Beke.

Podle jeho slov byla registrace projektu Národní sportovní agenturou ukončena letos 12. června a NSA následně stanovila nejzazší termín pro dokončení výstavby multifunkční haly na 31. prosince 2026. „Počítáme však s tím, že generální dodavatel, stavební firma Gemo, dodrží smluvní termín realizace stavby a dokončí jí do 26 měsíců od zahájení. Na podzim 2025 chceme Horáckou multifunkční arénu otevírat,“ ubezpečil primátor Jihlavy Petr Ryška a zopakoval, že o výstavbě haly je v podstatě rozhodnuto od roku 2019, kdy byla v dubnu vypsána užší architektonická soutěž o návrh haly, v říjnu byly vyhlášeny výsledky a v prosinci se podepisovala smlouva s vítěznou architektonickou kanceláří Chybík a Krištof (ZDE).

V květnu 2021 Zastupitelstvo města Jihlavy souhlasilo s předložením žádosti o poskytnutí dotace z Národní sportovní agentury a zavázalo se k zajištění finančního krytí ve výši celkových nákladů projektu. V únoru 2022 Rada města Jihlavy schválila podmínky zadávacího řízení nadlimitní veřejné zakázky na dodavatele stavby arény. V červenci 2022 skončil termín pro podání nabídek do výběrového řízení a na magistrát přišlo pět nabídek s cenou v rozmezí od 1,909 do 2,25 mld. Kč bez DPH.

Analýza možných obchodních modelů, průzkum trhu potenciálních provozovatelů a dopadová analýza projektového záměru Horácké multifunkční arény v Jihlavě je k dispozici ZDE.

Anketa

Má ruská pěvkyně Anna Netrebko vystoupit v Obecním domě v Praze?

95%
3%
hlasovalo: 19428 lidí

V srpnu 2022 zastupitelstvo uložilo ekonomickému odboru najít dodatečné finanční prostředky od bankovních domů ve formě úvěru za účelem financování arény a prověřit dopad případného vyššího úvěrového zatížení na rozpočet a hospodaření města. Vedení Jihlavy seznámilo v pondělí 23. ledna zastupitele a ve středu 25. ledna 2023 veřejnost s detailním záměrem financování a s harmonogramem výstavby Horácké multifunkční arény. Psali jsme o tom ZDE a ZDE.

Následně v únoru 2023 jihlavské zastupitelstvo schválilo uzavření smlouvy o úvěru ve výši 300 mil. Kč na realizaci strategických investičních akcí – např. výstavbu Horácké multifunkční arény, Centrálního dopravního terminálu, Vodojemu Bukovno apod. a zároveň závazek ve výši 200 mil. Kč z Fondu rezerv a rozvoje na financování multifunkční haly. V březnu 2023 radní města schválili uzavření smlouvy s generálním dodavatelem stavby společností GEMO a.s., Olomouc (ZDE).

V pátek 12. května 2023 podepsali primátor města Jihlavy Petr Ryška a hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek smlouvu o krajské dotaci na výstavbu Horácké multifunkční arény ve výši 500 mil. Kč a zároveň primátor a majitel stavební firmy GEMO Jaromír Uhýrek podepsali také smlouvu o výstavbě arény. Foto a video z podpisu smluv jsme zveřejnili ZDE.

„Poslední dvě formální podmínky zahájení výstavby byly naplněny, když nabyl právní moci demoliční výměr ve čtvrtek 20. července 2023 a když nám 24. července potvrdila NSA přidělení dotace. Demolice tak začne 1. srpna 2023 s tím, že by měla trvat do konce listopadu 2023. Souběžně s demolicí však už budou probíhat i přípravy na stavbu jako například zakládání,“ doplnil harmonogram prací radní David Beke.

Financování stavby HMA za vysoutěženou cenu ve výši 1,909 mld. Kč by mělo probíhat z těchto zdrojů:
500 mil. Kč - dotace od Kraje Vysočina
300 mil. Kč - dotace od Národní sportovní agentury (NSA)
100 mil. Kč - revolvingový úvěr statutárního města Jihlavy
809 mil. Kč - investiční úvěr statutárního města Jihlavy
200 mil. Kč - vlastní zdroje statutárního města Jihlavy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blansko: Město vybralo zhotovitele nového krytého bazénu

16:14 Blansko: Město vybralo zhotovitele nového krytého bazénu

Blanenští radní schválili největší zakázku v historii města. Vybrali zhotovitele, který zbourá stáva…