Jihlava: Kostel Povýšení sv. Kříže viděly stovky lidí

03.03.2011 15:42

Stovky lidí využily mimořádnou příležitost prohlédnout si nově opravený kostel Povýšení sv. Kříže v Jihlavě. Magistrát připravil pro veřejnost den otevřených dveří této vzácné památky, která prošla dvouletou rozsáhlou rekonstrukcí.

Jihlava: Kostel Povýšení sv. Kříže viděly stovky lidí

Na první komentovanou prohlídku v devět hodin ráno se před kostelem čekala dlouhá fronta, první vlna zájemců se dovnitř valila několik dlouhých minut.

 

První návštěvníky přivítal primátor města Jaroslav Vymazal, slovo pak dostal archeolog a historik Muzea Vysočiny David Zimola, který komentovanou prohlídku vedl. Zájem o jeho výklad se opakoval i při dalších dvou odpoledních prohlídkách. Kdo komentář neměl možnost vyslechnout, mohl informace čerpat z připravených informačních panelů a letáčků. Podle některých odhadů mohly za celý den kostelem projít až dva tisíce lidí.

 

Detaily rekonstrukce kostela Povýšení sv. Kříže zde

 

Kostel se nyní na několik měsíců opět uzavře. Bude probíhat II. etapa rekonstrukce, při které se barevně sjednotí výmalba kostela, instaluje oltář a vybuduje nová klenba nad presbytářem, která bude zároveň součástí akustických úprav. Odhadované náklady na druhou část rekonstrukce jsou tři miliony korun. Hotovo by mělo být do podzimních měsíců.

 

Kostel bude sloužit pro pořádání kulturních akcí, zejména koncertů či výstav. První uvažovanou akcí by měl být jeden z koncertů Festivalu Gustava Mahlera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…