Jihlava: Kovy a nápojové kartony můžete házet do plastu

24.04.2019 10:48

Žluté kontejnery budou nově sloužit pro svoz drobného kovu a krabic od nápojů.

Jihlava: Kovy a nápojové kartony můžete házet do plastu
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Odbor životního prostředí se v posledních letech setkával s častými požadavky řady občanů na zavedení svozu kovů. Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM a. s. letos přistoupila ke změně politiky a nově umožňuje sběr tří druhů odpadů v rámci jednoho kontejneru. Kovy se budou moci nově vyhazovat do žlutých kontejnerů na plasty. Novou vyhlášku schválilo zastupitelstvo města v polovině dubna.

„Lidé mají nyní možnost třídit kovy do stávajících žlutých nádob na plast. Předpokládáme, že budou kontejnery sloužit hlavně pro drobné kovy – plechovky, víčka od jogurtů a podobně,“ uvedla Katarína Ruschková, vedoucí odboru životního prostředí.

Společnost EKO-KOM a. s. financuje prostřednictvím příspěvků svoz separovaného odpadu. Směs plastů, kovů a nápojových kartonů ze žlutých kontejnerů vytřídí pracovníci na třídící lince společnosti ASMJ s. r. o. v Hruškových Dvorech.

Požadavku na zavedení svozu kovů magistrát města nemohl v předchozích letech vyhovět kvůli nemožnosti ukládat tři komodity do jednoho kontejneru, nyní už je to možné, takže ve žlutých kontejnerech můžou končit  plasty, nápojové obaly tetrapak i kovy.

Druhou změnou vyhlášky je možnost umístit kontejner na bioodpad i k bytovým domům. „Chtěli jsme také vyjít vstříc majitelům bytových domů, kteří mají dvorky a zahrady, aby mohli mít v domě nádobu na bioodpad,“ doplnila Katarína Ruschková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…