Jihlava: Kutil Fest přilákal o víkendu do bývalého areálu Modety stovky lidí

20.09.2022 16:48 | Tisková zpráva

Jihlava má za sebou první ročník kutilského festivalu. V bývalé továrně si mohli lidé vyrobit například skleněnou kuličku, píšťalku z křídlatky nebo vyzkoušet japonskou vazbu knih.

Jihlava: Kutil Fest přilákal o víkendu do bývalého areálu Modety stovky lidí
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jihlava má za sebou první ročník Kutil Festu. V bývalém areálu Modety se o víkendu sešli kutilové z celé Vysočiny, kteří svůj um a zkušenosti předávali příchozím. Dohromady za nimi v sobotu a v neděli dorazilo téměř pět set lidí.

Zájemci si mohli vyzkoušet výrobu skleněných kuliček, píšťalek z křídlatky nebo japonskou vazbu knih. Zajímavostí bylo i malovaní na popadané listí nebo na posbíraná ptačí pírka. „Kdo chtěl, mohl si vlastnoručně také vylisovat mošt z jablek nebo si vyzkoušet práci na hrnčířském kruhu,“ podotkl ředitel příspěvkové organizace města Brána Jihlavy, která Kutil Fest v Jihlavě uspořádala, Jakub Deml.

Kromě vysočinských kutilů zavítal do Jihlavy také Pepa Libický, známý z televizního pořadu Libovky Pepy Libického (ZDE).

Samotnému festivalu předcházely v minulém týdnu mimo jiné workshopy pro žáky základních škol. Ti se podívali například do návěsu FabLab Experinec (ZDE), který se v bývalém areálu Modety proměnil v digitální dílnu plnou moderních výrobních strojů. Nechyběly 3D tiskárny, laserová řezačka, modelovací frézka, elektronický mikroskop nebo řezací plotter.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …