Jihlava: Kvůli pandemii se město muselo uskromnit o necelých 152 milionů

02.07.2020 17:58

Zastupitelům města byl při červnovém zasedání předložen návrh, který počítá s úsporou 150 milionů korun. Z toho necelých 30 milionů tvoří úspora běžných výdajů. Zbylých 120 milionů se uspoří v rámci kapitálových výdajů a projektů.

Jihlava: Kvůli pandemii se město muselo uskromnit o necelých 152 milionů
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jihlava musí kvůli poklesu výkonnosti ekonomiky zapříčiněné nákazou COVID-19 počítat s výpadkem příjmu ve výši přibližně sto milionů korun. K tomuto propadu, který byl vyčíslen již v dubnu, se musí připočítat ještě dalších 50 milionů, o které město přijde letos vlivem vládních opatření.

„Bylo těžké rozhodnout, které akce zrušit, proto děkuji všem zaměstnancům úřadu, kteří na plánu tak velkých úspor spolupracovali. Velké díky patří i zastupitelům, kteří tuto úsporu schválili. A v neposlední řadě opět děkuji všem, kteří při krizi pomáhali a ukázali, jak solidární mohou lidé být, pokud jde o zdraví nejen rodiny i sousedů,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová.

Anketa

Sledujete i letos seriál Chalupáři?

38%
62%
hlasovalo: 6550 lidí

Mezi největší zrušené investice patří například výstavba splaškové kanalizace a ČOV Kosov, na kterou bylo v letošním rozpočtu alokováno přibližně 32 milionů korun. Dále například rekonstrukce městského domu blízko Masarykova náměstí, Brněnská 29, kde rozpočet počítal s 20 miliony korun.

Neuskuteční se také oprava mostu na Brněnské ulici, pro kterou mělo být v rozpočtu na příští rok alokováno 40 milionů korun. Krize ovlivnila i rozvoj veřejné dopravy - zrušena byla také investice do nové trolejbusové tratě z Žižkovy ulice přes Rantířovkou na Lipovou ulici, pro kterou mělo být na letošní rok alokováno 12 milionů korun.

Zastupitelé města v červnu současně stanovili i pravidla pro tvorbu rozpočtu na příští rok. „Kromě těch základních, jako je například pokrytí běžných výdajů běžnými příjmy a kapitálových výdajů kapitálovými příjmy a dodržování pravidel „3E“ – hospodárnost, účelnost a efektivnost se bude při sestavování městského rozpočtu v oblasti kapitálových výdajů brát ohled také na stupeň přípravy a předchozí schválení investičních akcí na investiční poradě,“ doplnil vedoucí ekonomického odboru magistrátu města Jan Jaroš.

Práce související s přípravou rozpočtu na rok 2021 již byly zahájeny a návrh bude počítat s nižšími příjmy v důsledku letošní koronavirové krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…