Jihlava: Kvůli pandemii se město muselo uskromnit o necelých 152 milionů

02.07.2020 17:58

Zastupitelům města byl při červnovém zasedání předložen návrh, který počítá s úsporou 150 milionů korun. Z toho necelých 30 milionů tvoří úspora běžných výdajů. Zbylých 120 milionů se uspoří v rámci kapitálových výdajů a projektů.

Jihlava: Kvůli pandemii se město muselo uskromnit o necelých 152 milionů
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jihlava musí kvůli poklesu výkonnosti ekonomiky zapříčiněné nákazou COVID-19 počítat s výpadkem příjmu ve výši přibližně sto milionů korun. K tomuto propadu, který byl vyčíslen již v dubnu, se musí připočítat ještě dalších 50 milionů, o které město přijde letos vlivem vládních opatření.

„Bylo těžké rozhodnout, které akce zrušit, proto děkuji všem zaměstnancům úřadu, kteří na plánu tak velkých úspor spolupracovali. Velké díky patří i zastupitelům, kteří tuto úsporu schválili. A v neposlední řadě opět děkuji všem, kteří při krizi pomáhali a ukázali, jak solidární mohou lidé být, pokud jde o zdraví nejen rodiny i sousedů,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová.

Anketa

Sledujete i letos seriál Chalupáři?

38%
62%
hlasovalo: 6550 lidí

Mezi největší zrušené investice patří například výstavba splaškové kanalizace a ČOV Kosov, na kterou bylo v letošním rozpočtu alokováno přibližně 32 milionů korun. Dále například rekonstrukce městského domu blízko Masarykova náměstí, Brněnská 29, kde rozpočet počítal s 20 miliony korun.

Neuskuteční se také oprava mostu na Brněnské ulici, pro kterou mělo být v rozpočtu na příští rok alokováno 40 milionů korun. Krize ovlivnila i rozvoj veřejné dopravy - zrušena byla také investice do nové trolejbusové tratě z Žižkovy ulice přes Rantířovkou na Lipovou ulici, pro kterou mělo být na letošní rok alokováno 12 milionů korun.

Zastupitelé města v červnu současně stanovili i pravidla pro tvorbu rozpočtu na příští rok. „Kromě těch základních, jako je například pokrytí běžných výdajů běžnými příjmy a kapitálových výdajů kapitálovými příjmy a dodržování pravidel „3E“ – hospodárnost, účelnost a efektivnost se bude při sestavování městského rozpočtu v oblasti kapitálových výdajů brát ohled také na stupeň přípravy a předchozí schválení investičních akcí na investiční poradě,“ doplnil vedoucí ekonomického odboru magistrátu města Jan Jaroš.

Práce související s přípravou rozpočtu na rok 2021 již byly zahájeny a návrh bude počítat s nižšími příjmy v důsledku letošní koronavirové krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…