Jihlava: Lidé Silu sluší

11.08.2023 16:28 | Tisková zpráva

Památkové chráněné bývalé obilní skladiště na Chlumově ulici se v letošním roce stalo komunitním centrem. Díky dobrovolníkům ožilo koncerty, letními kiny, dílnami nejen pro děti či aktivistickými večery. Tento týden zde proběhla vernisáž výstavy jihlavských umělců Síla Artu, kterou podpořilo město Jihlava.

Jihlava: Lidé Silu sluší
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Dominantní památkově chráněná stavba je skrytá za stromy parku Legionářů. Její mohutnou architekturu s neobvyklou střechu lze obdivovat snad jenom z frekventované Havlíčkovy ulice nebo když člověk stojí těsně u ní. Jenže to ještě do letošního dubna nešlo, protože zde brány zůstávaly zavřené. Otevřít se je majitel – společnost ZZN Jihlava rozhodl po nabídce dobrovolníků. Ti zde zasadili semínko kultury, které v srpnu zalilo i město Jihlava. Prostřednictvím dotačního programu Podpora malých kulturních projektů 2023 spolufinancuje 30 tisíci zdejší výstavu děl jihlavských umělců Síla Artu.

„Naší misí je vytvářet v Jihlavě komunitu a prostor otevřený všem, kdo souzní s hodnotami komunity bez ohledu na věk a původ. Společně podporujeme kulturu, kreativitu, sdílení a spolupráci, a budujeme bezpečné místo v centru města pro (sebe)rozvoj i zábavu,“ uvádějí dobrovolníci ze Sila Jihlava na svém webu.

Síla Artu

Díla jihlavských umělců zde najdete zavěšené po zdech, v rozbitých oknech, na dveřích i betonových torzech areálu nebo prostě jen tak ležet na zemi. V industriálním prostoru může být těžké rozeznat dílo od věcí, které sem přirozeně patří, takže je nutné zde umění opravdu hledat. Zároveň u děl nejsou umístěny žádné popisky či jména autorů, návštěvníka to tak nutí nejenom k samotnému zamyšlení se nad hranicí autorského vyjádření a autenticitou místa, ale také k podrobnějšímu zkoumání samotných vystavujících, hlubšímu pochopení jejich obecných medailonků a hledání děl, která vytvořili.

Nejznámější je mezi interprety jistě Jakub Tomáš – zkušený umělec s portfoliem plným galerijních výstav. Dále zde vystavují Karolína Kolbová, Lukáš Kříž, Adam Zrna, Aneta Neta, Mikuláš Dokoupil, Justýna Zmeková a Josef Vorlíček, který je zároveň kurátorem.

Venku je dobře

Nejen výstava, ale celý projekt včetně toalet či stánku s občerstvením nazvaným Zlobí bouda, jsou koncipovány do venkovního prostoru. Samotná budova je totiž zchátralá a veřejnost sem nemá povolený přístup. Tím ale hodnota místa neklesá. Lidé a jejich aktivity Silu sluší. Kromě dětského koutku zde najdete třeba komunitní zahradu, ohniště nebo malou u-rampu pro skejťáky. Nápadům se na Sile meze nekladou.

Výstava je přístupná během otevírací doby Zlobí boudy, tedy vždy od středy do soboty, od 16 do 22 hodin. Medailonky umělců, program zdejších akcí či různé možnosti, jak se zapojit do zvelebování místa najdete na webu ZDE a sledovat je můžete také na sociálních sítích. Památkově chráněná stavba je také jedním z hesel Jihlavského architektonického manuálu a více o její historii či architektuře, včetně historických fotografií, můžete prozkoumat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Multifunkční hřiště u Stříbrného rybníka je otevřeno, samotný areál nabídne ještě víc

7:04 Hradec Králové: Multifunkční hřiště u Stříbrného rybníka je otevřeno, samotný areál nabídne ještě víc

V pátek bylo otevřeno nově zrekonstruované hřiště v blízkosti kempu Stříbrný rybník. Využívat jej bu…