Jihlava: Mariánský sloup se opravuje, jeho vitalitu snížilo nešetrné restaurování v roce 1983

06.06.2019 21:10

Kořeny lip prorůstají do podloží Mariánského sloupu, narušují cihlovou vyzdívku a nadzvedávají schodiště v obvodu. Vitalitě sloupu neprospěl ani nevhodný přípravek, který byl zřejmě použit při restaurování v roce 1983 a snížil difuzitu kamene. Město proto objednalo opravu sloupu, oplocení se kolem sloupu objeví již v červnu, lešení se kolem jihlavské památky postaví v červenci.

Jihlava: Mariánský sloup se opravuje, jeho vitalitu snížilo nešetrné restaurování v roce 1983
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

„Již nyní se počítá s tím, že ostatní lípy dlouho nevydrží. Stav těch prvních, které jsme skáceli, byl opravdu špatný a ostatní stromy se k jejich stavu přibližují. Nepomůže tomu ani sucho, které stále trvá, ani zkrácení kořenového systému při restaurování. Nicméně Mariánský sloup, pokud ho budeme udržovat v dobrém stavu, tady zůstane ještě hodně dlouho po lípách,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová.

Prorůstání kořenů lip bylo prokázáno již při posledním restaurování v roce 2009. O dva roky později se město postaralo alespoň o odstranění drobného kořenového systému, který směřoval do středu sloupu. Větší kořeny však památku dále deformovaly a propouštěly vlhkost.

„Restaurování památky je vzhledem k jejímu současnému stavu velmi potřebné, pokud by se neprovedlo, tak by nadále docházelo k nevhodným degradačním procesům, například odlupování vrstev kamene ze soklu, ztráta modelace díla a podobně,“ doplnil Ondřej Stránský.

V rámci restaurátorských prací bude proveden průzkum stavu, skladby a barevnosti kamene, čištění a konsolidace kamene, modelační doplnění destrukcí a chybějících částí, celoplošný ochranný nátěr, repase atributů, čištění a nátěr litinového zábradlí a řetězů, konzervační ošetření.

Kvůli současnému stavu se rozestupují jednotlivé díly památky a již nyní je velmi pravděpodobné, že bude potřeba Mariánský sloup restaurovat i po skácení všech ostatních lip. Letošní restaurování město vyjde na 891 tisíc korun, investici do Mariánského sloupu částkou 720 tisíc podpoří dotace v rámci Programu regenerace Městské památkové rezervace.

Sloup je nakloněn

Bystří kolemjdoucí si jistě všimnou, že je středový sloup lehce vychýlen. K jeho naklonění došlo přibližně před desítkami let, přesný časový údaj však není známý. Nakloněn však zůstane i nadále, jelikož se přestal vychylovat.

„Pravděpodobně od této doby je patka sloupu opatřena želenou obručí. O náklonu víme a geodeticky jej zaměřujeme. V posledních letech se však nezvětšilo, měření však budou pokračovat dále,“ uvedl Ondřej Stránský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…