Jihlava: Město vynakládá statisíce na snížení počtu holubů

29.08.2017 7:30

Každoročně přicházejí na jihlavskou radnici lidé se stížnostmi na přemnožené holuby, kteří poškozují jejich majetek, zatímco jiní lidé před radnicí sypou ptákům zrní a drobí pečivo.

Jihlava: Město vynakládá statisíce na snížení počtu holubů
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Zajištění nemovitostí před poškozením od holubů je na výhradně bedrech majitelů, město nemá povinnost počty holubů snižovat, přesto dlouhodobě o regulaci usiluje. V minulosti už vyzkoušela několik cest.

Nasazení dravců ve městě selhalo, poštolky někdo postřílel, naopak legálně a bezpečně střílet holuby ve městě nelze. Předem radnice zamítla trávení - jedy se v potravním řetězci dostávají i do těl dravců a dalších predátorů.

„Regulace počtu holubů se tedy provádí buď v zimním období odchytem do odchytových klecí, nebo ještě před tím, než ptáci přijdou na svět – objednáváme vybírání hnízd. Holubi jsou schopni vyvádět mladé až šestkrát do roka, vybírání vajec probíhá průběžně od jara do podzimu,“ popisuje vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková. Letos se tímto způsobem podařilo populaci holubů v Jihlavě snížit asi o 350 kusů, městskou kasu to přišlo na bezmála 100 tisíc bez DPH.

Holubům vstup povolen, sběračům nikoliv

V centru města bude vždy příliš mnoho holubů, dokud budou mít tak dobré podmínky pro život jako nyní. „Problémem jsou především nezajištěné prostory, zejména takové, do kterých se dostanou holubi, ale k hnízdům se nedostanou jejich přirození nepřátelé jako dravci, kočky nebo hlodavci,“ upozorňuje na další okolnosti přemnožování holubů vedoucí odboru životního prostředí. Problémy jsou i v tom, že ne všichni majitelé jsou ochotni si svoje půdy, haly a další nemovitosti proti ptákům zajistit, nebo neumožňují přístup pro vybírání hnízd.

Krmení víc ublíží, než pomůže

Mnoho ptáků je nemocných, lidé krmením jen prodlužují jejich trápení. „Za normálních okolností by nebyli schopni si obstarat potravu a přirozeně by hynuli. Krmením jsou sice dočasně posíleni, ale nevyléčí je to, ve skutečnosti to jen prodlužuje dobu, než uhynou. Zdraví jedinci krmit nepotřebují, obstarají si potravu bez potíží sami kdekoliv, ve městě nebo mimo něj,“ vysvětluje Katarína Ruschová.

Krmení holubů lze podle zákona brát jako přestupek znečištění veřejného prostranství, pokutovat jej mohou i strážníci. „To není řešení. Za vhodnější považujeme informovanost, osvětu,“ dodává vedoucí.

Nosiče nemocí

Mnoho lidí považuje holuby za nebezpečné, protože mohou šířit nemoci nebo alergeny. A skutečně i v Jihlavě jsou holubi nemocní. „Musíme podotknout, že žádná z nemocí zjištěných u uhynulých holubů v Jihlavě nebyla přenosná na člověka. Ale tím bych se neuklidňovala, co není, může být,“ vyzývá k opatrnosti vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková. „Krotkých“, tedy pravděpodobně nemocných holubů se nedotýkejte, nesnažte se jim pomoci, nejlepším řešením je takovému zvířeti se vyhnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…