Jihlava: Na popravčí vrch se vrátí kříž

30.03.2012 11:22

Není tam, ale všichni ho tam vidí. Jihlavská radnice vrátí na kopec Větrník (na Skalku) kříž, který tam byl od roku 1866. Většina Jihlaváků si zde pamatuje kamenný kříž, ze kterého „zásluhou“ vandalů zbylo jen torzo.

Jihlava: Na popravčí vrch se vrátí kříž
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Původní byl ale vyšší a kovový a právě takový se na místo středověkého popraviště vrátí. „Radnici se podařilo s pozemkovým fondem vyjednat převod pozemku pod křížem do majetku města. To umožnilo se k památce přihlásit a zahájit práci na restaurování,“ poznamenal primátor Jaroslav Vymazal. Kříž bude na vršku umístěn nejpozději v říjnu.

Kříž není veden v seznamu kulturních památek ČR, přesto se jedná o významnou topografickou památku. Byl situován v pohledově výjimečné poloze na místě středověkého popraviště na vrcholu kopce Větrník. Donátorem kříže byli tehdejší vlastníci statku v údolí koželužského potoka Johann a Marie Rose Merfort, což dokládá spolu s datací 1866 německý nápis na zadní straně soklu a podle kterých byl kříž nazýván Merfortův.

„Navrácení kříže chceme ukončit malým církevním obřadem podobně jako v případě obnovy sochy Panny Marie u studánky na Skalce v loňském roce,“ dodal náměstek primátora Petr Pospíchal, který má k místu vztah osobní i profesní – v této lokalitě vyrůstal a nyní je pověřen dohledem nad činností odboru správy realit, který renovaci kříže zajišťuje.

Restaurátor Otakar Marcin ml. vytvoří nový kříž, nový korpus Krista včetně povrchových úprav a pozlacení, nově usadí kamenný sokl kříže na nový základ, umělým tmelem doplní chybějící části, upraví nápisy na soklu a celou památku povrchově ošetří. Předpokládané náklady na celkové restaurování památky jsou 178 tisíc korun.

„Na přední straně je uveden německý nápis Gott erhalte die stadt Iglau, tedy Bože, zachovej město Jihlavu. Myslím, že také tento odkaz dělá z restaurování kříže naši milou povinnost,“ dodal Ondřej Stránský z odboru správy realit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…