Jihlava: Naučná stezka na Staré plovárně je kompletní

31.03.2019 17:59

Čtyři dřevěné interaktivní panely završily sedmiletou výstavbu naučné stezky na Staré plovárně. Nyní je možné se na kilometrové stezce dozvědět více o funkci lučních i rybníkových biotopů, zvířectvu, se kterým se při štěstí lze na Staré plovárně setkat, i o včelách a jejich pěstování.

Jihlava: Naučná stezka na Staré plovárně je kompletní
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

První procházku po zcela dokončené cestě podnikla i primátorka města Karolína Koubová se svými dětmi.

„Naučné stezky jsou fajn, je to zavedený způsob zatraktivnění přirozených cest. Plánů ale máme spoustu a pracujeme i na jiných možnostech, které by mládež do poznávání zapojily ještě víc, například přímým kontaktem s herními prvky. Stezky by pak mohly navazovat více na Stříbrné údolí, kde nejde jenom o přírodu, ale i o místa paměti a další zajímavé momenty v prostoru,“ vyjádřila primátorka při odpolední cestě kolem Staré plovárny.

Stezka za více než 300 tisíc korun byla zrealizována z financí Ekofondu, který je součástí rozpočtu města Jihlavy. Nově přidané čtyři dřevěně otáčecí panely sdělí kolemjdoucím více o biotopu rybník a louka, i o stromech a zvířectvu v okolí.

V roce 2016 byla také městem vydána informační brožura Stará plovárna, která obsahuje trasu stezky, podrobný popis plovárny a i jejích zajímavostí. Brožura je k dostání na Turistickém informačním centru v budově jihlavské radnice na Masarykově náměstí.

Stará plovárna je zároveň součástí Stříbrného údolí, které vede od Starých hor údolím Jihlavy k soutoku s Jihlávkou a pak údolím Jihlávky přes Starou plovárnu až do Ráje.

Koupání na plovárně

Mezi dalšími plány vedení města je kromě zmíněných odpočinkových míst a doplnění naučných stezek na Staré plovárně také dosažení toho, aby se v rybníce dalo koupat.

„Aby byla voda přístupná plavcům, tak se musí nejprve odbahnit, což může zajistit pouze vlastník, tedy Povodí Moravy,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Jedna vize o budoucnosti Staré plovárny je však pro vedení města jasnější. Již nyní je zde městský sad, který bude nadále rozvíjen a doplňován. Sad bude jedním z menších sadů doplňujících plánovaný nový velký ovocný sad, jehož zřízení je jedním z úkolů v Programovém prohlášení Rady města Jihlavy pro současné volební období.

„Stačí, aby se o sad začalo pečovat a přibylo zde pár laviček. Investice za pár korun, která by místo posunula o kus dál. Sad samozřejmě nebude pouze v tomto místě, ale doplní zelené plochy po celém městě,“ doplnila primátorka města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…