Jihlava: Nezapomeňte - 1. ledna je svařák a ohňostroj!

01.01.2011 10:13

Jihlavu čeká definitivně poslední bod svátečního programu – první den roku 2012 bude na Masarykově náměstí vedení města (zdarma) podávat od 17.00 hodin svařené víno a čaj, půl hodiny na to začne novoroční ohňostroj. Ohňostroj bude koncipovaný na Smetanovu Vltavu v podání ohňostrůjce Leo Válka, rodáka z Jihlavy.

Jihlava: Nezapomeňte - 1. ledna je svařák a ohňostroj!
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jihlava prožila nejbohatší sváteční program v historii. Seznam akcí, které se odehrály v adventním čase, mezi svátky a na začátku nového roku, čítal na dvě stovky položek. Přesto se nedá hovořit o nabídce převyšující poptávku, akce plnily prostory konání do posledních míst. Živo bylo také na Masarykově náměstí u pódia, na kterém téměř denně probíhaly různé hudební a divadelní produkce.

Město před Vánoci tentokrát nebývale ožilo zásluhou radnice, která akce podpořila vypsáním vánočního grantu. „Zájem veřejnosti dal programu smysl. Kdyby lidé na akce nechodili, práce pořadatelů a podpora města by přišly vniveč. Jihlava je kulturním městem, obyvatelé to svým zájem znovu dokázali,“ zhodnotil nabídku programu a reakce veřejnosti primátor Jaroslav Vymazal. 

„Svými akcemi přispívají i různé organizace a firmy, pro které je účast prezentací a pro město pomocí s  rozšířením programu. Tyto aktivity vítáme. Doufám, že se takových aktivit bude do budoucna více,“ doplnil náměstek primátora pro oblast kultury Rudolf Chloupek. „Účinkující, kteří vystupují v celé republice, jsou překvapení úrovní jihlavského programu a zájmem veřejnosti. To, co se odehrává v Jihlavě, opravdu není běžné. Využívejme toho a važme si toho,“ přidal zkušenosti odjinud pořadatel, zastupitel a člen kulturní komise Milan Kolář.  

Z vánočního grantu plynulo na podporu akcí půl milionu korun, další prostředky už byly připraveny v rozpočtu města, asi 300 tisíc korun stojí instalace, provoz a demontáž vánočního osvětlení a vánočního stromu na Masarykově náměstí.

Dlouhý seznam tradičních vánočních koncertů v gotickém sále jihlavské radnici otevřela 28. listopadu akce v režii předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové, která si pozvala čtveřici významných jihlavských žen ke společnému zdobení stromků. Návštěvníci přitom vyslechli koncerty žáků Základní umělecké školy v Jihlavě a vokální skupiny KrisKrosKvintet. Kromě předsedkyně Miroslavy Němcové stromky nazdobily manželka náměstka primátora Alena Chloupková, ředitelka ZUŠ Jihlava Dana Fučíková, manželka obchodního ředitele Pivovaru Jihlava Radka Šimůnková a manželka majitele Moravských kováren Lenka Penn.

Ve středu 30. listopadu následoval vánoční koncert žáků a pedagogů ZUŠ Jihlava, a 5. prosince koncert souboru MUSICA DOLCE VITA, kde zazněly adventní a vánoční skladby v podání harfenistky Zbyňky Šolcové, flétnistky Žofie Vokálkové a mezzosopranistky Daniely Demuthové. Tradicí se stalo i to, že na úvod koncertů zapalují zástupci radnice svíce na adventním věnci, tentokrát se této příjemné povinnosti ujal náměstek primátora pro oblast kultury Rudolf Chloupek.

12. prosince proběhl program Vánoční Melodie dětem. Doslova do posledního místečka zaplněná gotická síň si užívala srdečné atmosféry koncertu věnovaného dětem ZŠ speciální a Praktické školy Jihlava. Koncert připravil JSPS Melodie, spoluúčinkovaly děti z DPS Telčísla z Telče a děti ze ZŠ speciální – skupina Raraši.

S velkým úspěchem v gotické síni vystoupil Víťa Marčík se svým Teátrem v pořadu Setkání před Betlémem. Zaplněný gotický sál sledoval vtipné představení kolektivu přátel, kteří zahráli lidový příběh o narození Ježíše, aniž by tušili, kolik pravdy o nich samých je v něm skryto. Představení obohatily netradičně zpracované koledy.

Na úvod posledního adventního týdne síň radnice rozezněly tóny populárních melodií v podání mladého nadějného saxofonisty Patrika Žigy, známého z televizní talentové soutěže. Večerem provázela moderátorka Alena Veliká. Poslední událostí v gotické síni byl koncert Jakuba Pustiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…