Jihlava: Nová stěna na Pávově by měla ještě letos chránit obyvatele před hlukem

20.06.2021 7:34

Hluk z frekventované silnice bude obyvatelům jihlavského Pávova tlumit nová protihluková stěna. S pracemi na její výstavbě se začalo 14. června 2021.

Jihlava: Nová stěna na Pávově by měla ještě letos chránit obyvatele před hlukem
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Stěna u dálničního přivaděče, tedy u komunikace I/38, bude dlouhá 1054 metrů a vysoká místy až sedm metrů. „Její nejnižší část bude dosahovat 4,5 metru a nejvyšší 6,9 metrů,“ upřesnil Petr Ryška, náměstek jihlavské primátorky odpovědný za investice a rozvoj města.

Anketa

Vadí vám, že se Jaromír Jágr nechce nechat naočkovat proti covidu-19, protože prý má dostatek protilátek?

5%
88%
hlasovalo: 13337 lidí

Novou stěnu připravilo Ředitelství silnic a dálnic ČR ve spolupráci s odborem rozvoje města jihlavského magistrátu z betonových panelů osazených do železobetonových, případně ocelových sloupků. Její životnost je výrobcem udávaná nejméně na 30 let.

Obnovení sjezdu a nové pruhy

Současná protihluková stěna u hlavního tahu mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem už nesplňuje potřebné limity a je dlouhá pouze 100 metrů.

V dané lokalitě na rušném dálničním přivaděči proběhlo v roce 2019 měření hluku z dopravy. A to konkrétně u rodinných domů situovaných v blízkosti stávající protihlukové stěny. Měření prokázalo překročení stanovených limitů jak v denní, tak i noční době. Díky nové stěně budou hygienické hodnoty opět v normě. „Součástí stavby je i obnovený sjezd na jihlavský Pávov, který výrazně usnadní tisícům lidí cestu z práce a do práce," doplnil náměstek Petr Ryška s tím, že se budou stavět i nové připojovací a odbočovací pruhy na dálniční přivaděč.

Hlavním investorem je Ředitelství silnic a dálnic ČR, náklady na celou stavbu činí téměř 52 milionů bez DPH. Z toho 14,5 milionů bez DPH hradí statutární město Jihlava.

Práce, které začnou v polovině června, potrvají přibližně 6 měsíců. Sjezd by tak měl být pro řidiče otevřen v rámci předčasného užívání ještě do konce letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …