Jihlava: Opravená kaple na Bílém Kameni byla vysvěcena

06.11.2023 16:14 | Tisková zpráva

Kaple sv. Petra a Pavla, pocházející z 18. století, byla obnovena v polovině minulého roku, stavaře pak vystřídali restaurátoři. Díky zhroucení cihelné římsy se zde objevily dvě vrstvy maleb, ta nejstarší pochází z doby vzniku kaple. Vysvěcení kaple se uskutečnilo v neděli 5. listopadu.

Jihlava: Opravená kaple na Bílém Kameni byla vysvěcena
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Kromě vzácných maleb, které kapli opět po třech stoletích zdobí, by také očištěn pamětní kámen s letopočtem 1754. Dále byla v roce 2021 kaple odvlhčena a bylo odsoleno soklové zdivo. Již v roce 2020 byl nahrazen střešní plášť z falcovaného pozinkovaného plechu modřínovým šindelem, který zde byl původně. Kaple má také opravenou zvonici.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38533 lidí

Celková obnova kaple byla finančně podpořena dotačními tituly Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností, PAMÁTKY 2024 Kraje Vysočina, Obnova venkova a mimořádným příspěvkem statutárního města Jihlavy.

„Děkujeme vysoce odborné práci firmy Štukaterství Jindřich Krejčí, která kapli vrátila nejen původní vzhled, ale udělala z ní perlu Bílého Kamene a celého jihlavského regionu, a tesařům pana Kociána. Odvlhčení provedl Mgr. Lukáš Pečenka, restaurování původních maleb pan Knorr a v neposlední řadě i Oto Marcin ml. obnovou kamene. Všem moc děkuji za spolupráci. Ale komu je nutno hlavně poděkovat za podporu při obnově, samotné obci a panu starostovi. Děkujeme za záchranu památky,“ doplnila památkářka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Město podpoří 43. ročník Rally Příbram

7:17 Město podpoří 43. ročník Rally Příbram

Mezi tradiční akce, pořádané v našem městě, patří Rally Příbram, která se poprvé jela v roce 1979. M…