Jihlava: Pětimetrové stromy jsou připravené k výsadbě na Masarykovo náměstí

16.01.2022 9:47 | Tisková zpráva

Jerlíny japonské budou nově zdobit centrum Jihlavy už na jaře. Pět stromů vytvoří kruh a kolem jednoho z nich bude posezení.

Jihlava: Pětimetrové stromy jsou připravené k výsadbě na Masarykovo náměstí
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jihlava se chystá na sázení pěti nových stromů na Masarykově náměstí. Místo, které jerlíny japonské vytvoří mezi morovým sloupem, kašnou a zastávkou MHD, nazývají architekti „pokojíček“. Kolem jednoho stromu bude i posezení. Pokud se mezi lidmi osvědčí, přibydou lavičky i u ostatních jerlínů.

Než se však začne se sázením stromů, které jsou v současnosti uskladněny u Správy městských lesů Jihlava, je nutný archeologický průzkum. Navíc je potřeba v místech, kde budou stromy stát, udělat vhodné prostředí se strukturním substrátem. „Protože stromy v městském prostředí trpí nejen nedostatkem vody, ale i nedostatkem půdního vzduchu, budou zasázeny do speciálního substrátu, který by jim měl zajistit přístup k pro jejich dobrý růst oběma důležitým substancím,“ vysvětlila vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková s tím, že stejný substrát byl již použit u výsadeb ve Vrchlického ulici, kde se zatím velmi osvědčil.

Stromů bude přibývat 

U stromů je potřeba vybudovat také novou regulaci. „Zemina je do hloubky skoro dvou metrů extrémně propustná. Bude tedy nutné vytvořit vrstvu, která dokáže zadržet takové množství vody, které budou jerlíny pro dobrý růst potřebovat a která současně zabrání nežádoucím průsakům vody do jihlavského podzemí,“ dodala Katarína Ruschková.

Pětice jerlínů by měla být na jihlavském náměstí vysázena nejpozději v březnu či dubnu, celý „pokojíček“ by pak měl být dokončen do prázdnin.

Stromy budou na Masarykově náměstí přibývat i do budoucna. Počítá se s celkem 105 dřevinami. V současnosti jich je tam 58. „Bohužel se ale nevyhneme kácení. V současnosti necháváme dožít například lípy u morového sloupu. Jakmile ale začnou být pro kolemjdoucí nebezpečné, budeme je muset odstranit. Stromy, se kterými projekt revitalizace Masarykova náměstí počítá, budeme postupně nahrazovat,“ upozornila vedoucí odboru životního prostředí.

Více informací o plánovaných úpravách jihlavského  náměstí najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…