Jihlava: Poctiví nálezci odevzdávají do městských ztrát a nálezů i desítky tisíc korun

30.01.2021 8:37

V minulém roce se do ztrát a nálezů odevzdalo 238 nalezených věcí. „Mezi odevzdanými nálezy jsou například tašky s oblečením, nářadí, brýle, klíče či mobilní telefony,“ uvedla Kateřina Škarková ze správního oddělení magistrátu města. Výjimkou nejsou ani peněženky s většími finančními obnosy či zlaté šperky.

Jihlava: Poctiví nálezci odevzdávají do městských ztrát a nálezů i desítky tisíc korun
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Nejčastěji nalezené věci do městských ztrát a nálezů odevzdávají pracovníci soukromých firem, jako jsou banky, přepravní společnosti či obchodní domy. Dalšími poctivými nálezci jsou také policisté, a to jak státní, tak městští, a samozřejmě i řadoví občané. Zpět se ke svému majiteli v r. 2020 vrátilo 99 nálezů.

Nalezené a ztracené věci s hodnotou se na jihlavském magistrátu uchovávají po dobu tří let, poté  likvidační komise rozhodne o jejich dalším osudu. Většina věcí je ale nefunkčních a poškozených. Elektronická zařízení se předávají k ekologické likvidaci, klíče se fyzicky znehodnocují, zlaté šperky se nechávají ohodnotit a následně se prodávají do výkupu zlata.

Jízdní kola najdou nové majitele až v daleké Africe. Jedná se o sbírku iniciovanou Zdravým městem Jihlava s názvem Kola pro Afriku. Svůj užitek najdou i mobilní telefony, které jsou darovány do sbírky na záchranu africké přírody pořádané jihlavskou zoologickou zahradou v akci Mobily pro gorily.

Informace o ztrátách a nálezech jsou podle zákona zveřejněny na úřední desce magistrátu. Více informací najdete také na webu města Jihlavy zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…