Jihlava: Podzemní nádrž uchrání před znečištěním a povodněmi

19.11.2015 18:47

Rozsáhlá rekonstrukce a stavba nové kanalizace v Jihlavě jde do finále.

Jihlava: Podzemní nádrž uchrání před znečištěním a povodněmi
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

V Jihlavě v údolí pod mosty v Brněnské a Hradební ulici probíhají poslední práce na dokončení obří podzemní nádrže. Retenční dešťová zdrž o objemu 1.840m3 zachytí přívalové vody a nečistoty. „Vybudování nádrže bude mít velmi pozitivní dopad na čistotu vody v řece. Nádrž zejména při vydatných srážkách pojme velké množství dešťové vody, která je znečištěná splašky, protože je zde jednotná kanalizace. Znečištěná voda se tak nedostane do řeky, ale z nádrže bude postupně odcházet do čistírny odpadních vod,“ vysvětlil funkci obří, ale pod zemí skryté stavby primátor města Rudolf Chloupek.

Podzemní vodotěsná nádrž má o rozměry 31 x 20 metrů, stěny nádrže jsou vysoké až sedm metrů. Nádrž sestává z vlastního tříkomorového „bazénu“ dešťové zdrže, odlehčovací komory, výustního objektu do řeky a propojovacích žlabů, komory s lapákem štěrku, česlemi a dalších zařízení a technologií umožňujících jejich ovládání. Na stropní desku nádrže nyní mechanizace nanáší asi metrovou vrstvu zeminy, na které bude následně zeleň.

Výstavba dešťové zdrže v Jihlavě je součástí velkého projektu „Snížení znečištění ve vodních tocích ze stokové sítě města Jihlavy“. Celkem jde o devět samostatných staveb, dílo obsahuje jak rekonstrukci stávajících, tak vybudování nových stok. Celkem je vybudováno 4,1 km kanalizačních stok, kromě dešťové zdrže vznikne také tzv. vírový separátor.

STAVBA 1 Stoka A na pravém břehu Jihlavy ul. Mostecká po soutok se stokou D
STAVBA 2 Stoka A na pravém břehu Jihlavy - soutok s D - ul. Mlýnská
STAVBA 3 Stoka B na pravém břehu Drážního potoka a vírový separátor
STAVBA 4 Stoka C na levém břehu Jihlavy a shybka
STAVBA 5 Stoka D na pravém břehu Jihlávky - ulice Okružní
STAVBA 6 Stoka D na březích Jihlávky - ulice U rybníčků
STAVBA 7 Stoka D na levém břehu Koželužského potoka
STAVBA 8 Kanalizace Sasov
STAVBA 9 Dešťová zdrž na stoce D

Projekt pomůže ke zvýšení kvality vypouštěných vod a předejde vzniku havarijních situací v zastaralé a nedostatečné kanalizační síti. Pozitivní dopad bude mít i na odblokování stavebního rozvoje města, kdy bez dostatečné kapacity kanalizační sítě není možné v některých částech města povolovat výstavbu. Projekt vyřešil i problém části města Sasov, kde kanalizace dosud chyběla. Celý projekt bude hotový do poloviny ledna 2016.

S rozpočetem 138 milionů korun jde o jednu z největších investic města v posledních letech, je spolufinancována Státním fondem životního prostředí z Operačního program životní prostředí asi 92 miliony korun. Dodavatelem je sdružení firem OHL ŽS, a.s. a PSJ, a.s

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…