Jihlava: Pozor! Od úterý svoz „černých popelnic“ 1x za 14 dní

26.02.2016 15:47

Dlouho dopředu avizované změny v oblasti nakládání s odpady v Jihlavě se brzy stanou skutečností.

Jihlava: Pozor! Od úterý svoz „černých popelnic“ 1x za 14 dní
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Ještě v pondělí 29. února proběhne svoz odpadu v současném režimu. Od úterý 1. března se směsný komunální odpad, tedy většinou černé popelnice, bude vyvážet jednou za 14 dní a to v sudé týdny. V prvním březnovém týdnu, který je lichý, se tedy směsný komunální odpad svážet nebude.

Všechny domácnosti, kterých se tato změna dotkne budou automaticky zahrnuty do Programu zodpovědného nakládání s odpady. To znamená, že členům domácnosti při splnění podmínek programu, bude snížen poplatek za svoz odpadu. Snížení poplatku se projeví v následujícím roce, tedy v roce 2017. Sleva na poplatku je nyní 70 korun na osobu.

Produkuje-li domácnost větší množství odpadu, jako jsou například dětské pleny nebo inkontinenční pomůcky, je možné si dohodnout dodání větší nádoby na směsný komunální odpad.

Svoz bioodpadu ve dvoutýdenním intervalu vývozu nádob od rodinných domů není místní specialita, stejné schéma používají i jiná města a obce jako například Olomouc, Přerov, Moravská Třebová nebo Mikulov i řada obcí v našem kraji. „Pokud domácnost třídí, je dvoutýdenní interval na vyvezení nádoby naprosto dostačující. Třídíme poctivě a někdy by nám postačil vývoz i jednou za měsíc,“ potvrzuje z vlastní zkušenosti primátor Rudolf Chloupek.

Zároveň se 1. března spustí svoz bioodpadu. K černé popelnici si mohou majitelé rodinných domů nechat zdarma přistavit hnědou popelnici na bioodpad (tzv. kompostejner), které se budou vyvážet v liché týdny.

Ve směsném odpadu se nyní nachází asi 40 procent bioodpadu, který nyní končí bez užitku na skládce. Po vytřídění do patřičné nádoby bude svážen na kompostárnu, po zpracování poslouží kompost třeba při rekultivacích nebo v zemědělství. O hnědou popelnici k nemovitosti si už požádaly bezmála tři stovky jihlavských domácností, nádoby na místo dopravuje svozová společnost Služby města Jihlavy.

Přidělení nádoby na bioodpad, přidělení větší nádoby na směsný komunální odpad, stejně jako veškeré dotazy k tématu můžete vyřídit na Magistrátu města Jihlavy, na odboru životního prostředí, telefonicky na číslech 567 167 111, nebo e-mailem na adrese tridime.odpad@jihlava-city.cz. Informace najdete také na městském webu www.odpadyjihlavy.cz.

Třídění bioodpadu v celé Jihlavě

Zapojit se do třídění bioodpadu se budou moci i obyvatelé bytových domů. Do všech 260 současných stanovišť s kontejnery na tříděný odpad už jsou nebo v nejbližší době budou umístěny nové hnědé nádoby. Od začátku března tak obyvatelé města mohou začít třídit a vynášet bioodpad do míst, kam běžně nosí i jiný tříděný odpad. „Bioodpad se zpracovává na kompost, proto se nevyhazuje v igelitových sáčcích, snižovalo by to kvalitu a hodnotu kompostu. Po vysypání bioodpadu do hnědého kontejneru je možné igelitovou tašku nebo sáček hodit do kontejneru na plasty,“ informuje vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Menší bytové domy lze řešit individuálně. „Pokud mají obyvatelé těchto domů zájem třídit bioodpad, vítáme to a nádoby jim mohou být přiděleny. Pro čistotu odpadu ale bude žádoucí, aby kompostejner byl, kromě svozového dne, mimo veřejně přístupný prostor,“ říká vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.
Od zavedení svozu bioodpadu a úpravy frekvence svozu směsného odpadu radnice očekává zásadní zvýšení procenta třídění, snížení nákladů, efektivnější využití kompostárny a zlepšení životního prostředí. „Očekáváme, že se v Jihlavě dostaneme mnohem blíže k 50 procentní míře třídění, kterou jsme si dali jako metu. Nyní v Jihlavě vytřídíme asi 36 procent odpadu,“ věří v zodpovědnost spoluobčanů primátor Rudolf Chloupek.  

Co do bioodpadu patří a nepatří?

Pozor, bioodpad se nevyhazuje v igelitových pytlích a sáčcích, poškozovalo by to kvalitu kompostu. Bioodpad do nádoby jednoduše vysypte a igelitový sáček vhoďte do sousedního žlutého kontejneru.

Do nádoby na bioodpad patří

• z domácnosti:

- zbytky jídel rostlinného původu
- slupky a zbytky ovoce a zeleniny 
- kávový odpad včetně papírových filtrů
- použité papírové ubrousky
- čajové sáčky
- zbytky obilnin

• ze zahrady:

- tráva a plevele
- listí, seno, sláma
- košťály a celé rostliny
- drcené větve
- skořápky ořechů

Do nádoby na bioodpad nepatří všechny ostatní odpady:

- maso, kosti, pomazánky
- vařené těstoviny, omáčky
- plasty, sklo, hliník a další kovy
- barvy, ředidla a další nebezpečný odpad
- elektro a baterie
- stavební odpad, kamení
- textil, jednorázové pleny
- pytlíky z vysavače, cigarety, popel
- fritovací olej
- uhynulá zvířata

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

7:04 Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

Pardubický magistrát čelí v posledních měsících narůstajícímu tlaku ze strany obyvatel Dukly, kteří …