Jihlava: Rekonstrukce Horáckého zimního stadionu začne příští rok

17.02.2018 18:03

Sezona se kvůli stavebním pracím v dalších letech zkrátí.

Jihlava: Rekonstrukce Horáckého zimního stadionu začne příští rok
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Letošní rok je ve znamení příprav na rekonstrukci Horáckého zimního stadionu. V polovině května se provede revizní posudek životnosti střechy. Ten se stane společně s posudkem nosných sloupů a celého skeletu podkladem pro výběrové řízení na zhotovitele rekonstrukce.

Stavba by měla začít na jaře roku 2019, nyní je vyhlášeno výběrové řízení na společnost, která se postará o všechna ostatní potřebná výběrová řízení. „Musí to být precizní renomovaná firma, která nám soutěž připraví tak, aby byla v nejvyšší právní kvalitě,“ sdělil náměstek primátora pro rozvoj města Vratislav Výborný.

Zastupitelstvo na svém nedávném setkání rozhodlo, že půjde cestou žlutého FIDIC, což je nová metoda, díky které se na základě jednoho výběrového řízení vybere zhotovitel a ten si na vlastní náklady dále zařizuje všechny ostatní projektové náležitosti, společně se zajištěním potřebných povolení. „Výhodou je to, že odstraníme jeden administrativní mezikrok, což je výběrové řízení na projektanta a potom výběrové řízení na dodavatele,“ vysvětlil náměstek primátora pro správu realit Radek Popelka.

Prvním velkým krokem by měla být rekonstrukce střechy. „Je nutné vyřešit střechu, strojovnu chlazení i chlazení ledové plochy a také šatny pro zimáček. Vše spolu nějak souvisí a naším cílem je připravit akci tak, aby se každý rok po dobu třeba čtyři nebo pěti let vždy v letní sezoně něco udělalo,“ uvedl Vratislav Výborný.

Je však možné, že se průběh stavebních prací bude muset prodloužit do prvních měsíců další sezony, nebo se začne dříve, na konci sezony předchozí. V tomto případě se však město postará o náhradní ledovou plochu pro tréninky. Dalším řešením je také změna organizace pořádaných zápasů tak, aby se hráči v době rekonstrukce účastnili venkovních zápasů.

S možným stěhováním počítá také Dukla Jihlava, která vyčíslila ztráty za jednu sezonu mimo Horácký zimní stadion na 23 milionů korun. „Všechny tréninky mládeže, áčka nebo třeba krasobruslení, budou muset být přesunuty jinam, do jiného města. Dukla ve svém odhadu počítá i s náklady na autobusovou dopravu, pronájem ledu nebo pronájem šaten, náklady na A tým, který musí v té době také trénovat, je zde započítán i odliv veřejnosti, která chodí na utkání nebo ztráty z pronájmu reklamních ploch,“ doplnil Radek Popelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…