Jihlava: S cenovými nabídkami na arénu se poprvé seznámili zastupitelé

03.08.2022 19:31 | Tisková zpráva

Cenové nabídky na stavbu Horácké multifunkční arény (HMA) se pohybují v rozmezí od 1,9 do 2,25 miliardy korun. Protože jsou nabízené ceny vyšší než částka, se kterou město původně počítalo, musí zastupitelé v následujících měsících rozhodnout o dalším postupu.

Jihlava: S cenovými nabídkami na arénu se poprvé seznámili zastupitelé
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Primátorka Jihlavy Karolína Koubová ještě tento týden jmenuje komisi sestavenou z odborníků, ze zástupce Kraje Vysočina a ze zástupců jednotlivých politických klubů v jihlavském zastupitelstvu. Komise zhodnotí cenové nabídky a doporučí nejvhodnější nabídku k rozhodnutí zastupitelům města. „Tento proces bude trvat několik týdnů,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast investic a rozvoje města Petr Ryška. Podle jeho slov jsou a budou nabídky důkladně kontrolovány z hlediska splnění všech náležitostí a kvalifikačních předpokladů a souběžně budou hodnoceny odborně politickou komisí jmenovanou k tomuto účelu. První jednání komise bylo svoláno na středu 10. srpna 2022.

„Nejdražší nabídka od pěti přihlášených firem dosahuje dvou a čtvrt miliardy. Ta nejlevnější je za jednu miliardu a 900 milionů korun. Nedá se už nyní automaticky předpokládat, že bude vybrána komisí jako nejvhodnější. V hodnocení totiž není hlavním kritériem se stoprocentní váhou pouze cena, ale jsou tam i další důležité parametry,“ doplnil Ryšku radní Jihlavy a manažer výstavby HMA David Beke s tím, že v úterý 2. srpna byli zastupitelé města informováni o průběhu řízení a dalším plánovaném postupu.

Podrobně se budou plánovanými investicemi města a také financováním Horácké multifunkční arény zastupitelé zabývat na svém zasedání 23. srpna 2022, kdy se však ještě nedá očekávat žádné zásadnější rozhodnutí. „Zastupitelé ale zřejmě začnou probírat varianty, jak řešit navýšení ceny. Za sebe chci ujistit veřejnost, že je stále naší prioritou novou multifunkční halu postavit, protože bude mít obrovský význam pro celý region,“ prohlásil David Beke. Podle něj se bude prověřovat několik cest, jak situaci řešit. „Můžeme například hledat soukromé zdroje pro spolufinancování, můžeme prověřit možnosti vzít si od bank vyšší úvěr, můžeme také stavbu rozdělit na etapy, můžeme se snažit o přesoutěžení nebo můžeme jako jedno z krajních řešení projekt mlutifunkční haly ukončit a připravit variantu stavby malého zimního stadionu, který by Jihlava zvládla sama bez další finanční podpory,“ nastínil některé z variant dalšího postupu David Beke s tím, že se nedá čekat rozhodnutí v řádu dnů, ale všechny varianty musí zastupitelé důkladně prodiskutovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.