Jihlava: SVAK stáhl žalobu

13.10.2018 16:58

134 milionů zůstává městu.

Jihlava: SVAK stáhl žalobu
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko vzal zpět žalobu podanou u Okresního soudu v Jihlavě na statutární město Jihlava, ve které po městě požadoval vrácení více než 134 milionů korun.

Peníze byly zaplaceny svazkem v návaznosti na sérii čtyř rozhodnutí Krajského úřadu Kraje Vysočina v letech 2013 a 2014. SVAK podal žalobu na město poté, co bylo v roce 2015 Ministerstvem vnitra ČR rozporováno oprávnění Krajského úřadu k daným rozhodnutím a rozkladová komise tehdejšího ministra Milana Chovance rozhodla o jejich nicotnosti.

Dva různé senáty Městského soudu v Praze se v letošním roce shodly ve svých verdiktech a zrušily rozhodnutí o nicotnosti od rozkladové komise ministra vnitra. Rozhodnutí Městského soudu v Praze opakovaně potvrdil Nejvyšší správní soud, ke kterému svazek podal kasační stížnost.

„Na základě tohoto logického kroku v podobě stažení žaloby očekávám, že svazek se obdobně zachová i při vypořádání dalších nároků statutárního města Jihlavy schválených 47. valnou hromadou SVAKu v prosinci roku 2012, která stanovila parametry vystoupení statutárního města Jihlavy z dobrovolného svazku obcí. V tuto chvíli jde především o vydání majetku s právem hospodaření a vloženého majetku města, o kterých již Krajský úřad Kraje Vysočina v minulosti rozhodl. Je zcela bez pochyb, že nárok města je oprávněný i u kategorie majetku privatizovaného a nic tedy nebrání tomu, aby byl také vydán,“ uvedl náměstek primátora Jaromír Kalina.

Při zpětvzetí žaloby bude Okresní soud v Jihlavě rozhodovat i o úhradě nákladů řízení. Soudy zpravidla zpětvzetí žaloby hodnotí jako zavinění zastavení řízení na straně žalobce a ukládají žalobci nahradit náklady řízení žalovaného. V této souvislosti svazek požádal soud o prominutí úhrady nákladů městu, či v druhém sledu o snížení dané částky.

V listopadu bude Městský soud v Praze dále rozhodovat i o prvním nepeněžitém nároku statutárního města Jihlavy, a to o již zmíněném majetku s právem hospodaření.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…