Jihlava: Školáci poznávají život Gustava Mahlera

18.11.2023 20:34 | Tisková zpráva

Dům Gustava Mahlera připravil i v letošním školním roce programy pro děti z mateřských a základních škol. Jedním z nich je procházka Po stopách Gustava Mahlera a hudební historie Jihlavy.

Jihlava: Školáci poznávají život Gustava Mahlera
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jihlavští školáci se během roku seznamují se životem světoznámého hudebního skladatele Gustava Mahlera. Ten žil v krajském městě do svých patnácti let.

Procházka Po stopách Gustava Mahlera a hudební historie Jihlavy je jedním z programů, které pro MŠ a ZŠ připravili pracovníci Domu Gustava Mahlera (DGM). „Vedena je historickým centrem a zaměřuje se na místa spojená s jihlavským pobytem budoucího světoznámého dirigenta a skladatele. Zároveň seznamuje i s významnými osobnostmi, místy a historií hudebních tradic Jihlava,“ řekla vedoucí kurátorka DGM Jana Součková.

Procházku už v tomto školním roce absolvovaly například i děti ze Základní a mateřské školy Nad Plovárnou. „Za důležitý výstup tohoto projektu lze považovat propojení jednotlivých předmětů, tedy dějepisu, hudební výchovy a výtvarné výchovy. Navíc u žáků došlo k posílení sounáležitosti s naším městem. Celý projekt také navazoval na Strategii kultury a cestovního ruchu našeho města, kde je značka Gustav Mahler jedním ze stěžejních témat,“ pochvaloval si asistent pedagoga ze ZŠ Nad Plovárnou Roman Štork.

V první části programu se děti vydaly do Domu Gustava Mahlera, kde se seznámily se životem tohoto hudebního velikána. Poznaly také jeho rodiče i sourozence. „V jedné z místností zjistily, že Jihlava byla v 19. století jazykovým ostrovem, neboť zde žilo německé, české a židovské obyvatelstvo. Naši průvodci nám také představili unikátní hudební nástroj skřipky, na který dnes umí zahrát jen málokdo. Zpestřením pro naše žáky byla ukázka videomappingu s mahlerovským tématem a dokument o Gustavu Mahlerovi, kde zazněly i ukázky z jeho děl,“ popsal Roman Štork.

Druhá fáze projektu zahrnovala vycházku po stopách Gustava Mahlera, což znamenalo, že žáci navštívili místa, kde skladatel pobýval. „Naše kroky vedly například k Městské knihovně Jihlava, kde kdysi bývalo německé gymnázium a skladatel tam studoval, ke kostelu sv. Jakuba, kde zažil katolickou mši, k dnešnímu Horáckému divadlu, tehdejšímu Městskému divadlu, kde koncertoval na klavír. Paní průvodkyně nás zavedla i do Parku Gustava Mahlera, kde kdysi stávala židovská synagoga. Celé naše putování jsme symbolicky zakončili u muralartové stěny, která je věnována právě tomuto významnému skladateli. Velké poděkování patří skvělým průvodcům Janě Součkové a Robinu Melounkovi,“ dodal.

Veškeré informace k programům Domu Gustava Mahlera pro ZŠ a MŠ najdete na webových stránkách ZDE nebo vám je sdělí Jana Součková: jana.souckova@branajihlavy.cz, telefon  565 597 560.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

20:27 České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

Žádosti o vydání voličského průkazu přijímá matriční úřad, oddělení evidence obyvatel, v přízemí bud…