Jihlava: Trolejbusová trať na Bedřichov je v zkušebním provozu

11.01.2023 13:55 | Tisková zpráva

Nová trolejová trať na Bedřichov je v ročním zkušebním provozu. S cestujícími začne MHD jezdit od středy 1. února, kdy se spustí provoz nových trolejbusových linek G a H.

Jihlava: Trolejbusová trať na Bedřichov je v zkušebním provozu
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Před předáním dokončené stavby probíhaly na nové trase takzvané technicko-bezpečností a jízdní sběračové zkoušky: „Během nich nebyly zjištěny žádné významnější závady a trať je tak dle zkušebního komisaře bezpečná,“ řekla Alena Kottová, vedoucí jihlavského odboru rozvoje města, podle které ve čtvrtek 5. ledna 2023 Drážní úřad ČR schválil zavedení ročního zkušebního provozu. Závěrečná kontrolní prohlídka před vydáním kolaudačního souhlasu spojená s vyhodnocením zkušebního provozu je tak plánovaná až na leden 2024.

„Rok by měl stačit k tomu, aby dopravní podnik vysledoval, zda je provoz na tomto novém úseku dráhy bezpečný, nedochází k výpadkům trolejbusových sběračů a nadměrnému opotřebování trolejových armatur nebo k uvolňování nosné sítě trolejového vedení a nových trakčních stožárů,“ uvedl primátor Jihlavy Petr Ryška odpovědný za investice a dopravu.

Podle předsedy představenstva jihlavského dopravního podniku Radima Rovnera je možné, že bude na některých obloucích nutná optimalizace vrchního trolejového vedení tak, aby byl chod trolejbusového sběrače možný bez nežádoucích výpadků i při vyšších rychlostech.

jihlava

Prezentační jízdy v neděli 22. ledna

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Novou trať si bude moci vyzkoušet i veřejnost, a to v neděli 22. ledna 2023 v rámci prezentačních jízd nových linek G a H.

Od středy 1. února pak nastanou zásadní změny v zažitých zvyklostech vedení i označení spojů jihlavské MHD. Zaniknou autobusové linky 3 a 5 a nahradí je trolejbusy označené G a H a autobus s číslem 2. Cestující čeká mnohem větší komfort, pravidelnější jízdní řád, nová přímá spojení a hlavně bezemisní doprava novými moderními trolejbusy.

Do Horního Kosova, do Bedřichova a do Antonínova Dolu se pojede parciálním trolejbusem „G“, k firmě BOSCH trolejbusem „H“, do Lesnova a Zborné nebo do Velkého a Malého Beranova a do Helenína autobusem č. 2 a na Znojemskou ulici a na konečnou V Ráji prodlouženou autobusovou linkou č. 4. Detaily a podrobné jízdní řády budou od 10. ledna zveřejněny na webu Dopravního podniku města Jihlavy ZDE.

Nová trať za 14 měsíců

Stavba zcela nové trolejbusové dráhy o délce necelých šesti kilometrů je jedinečná v rámci celé České republiky. Začala 19. října 2021 a skončila po 14 měsících. Dokončenou stavbu předal městu zhotovitel 20. prosince 2022. Stavba nových trolejí, sloupů, trafostanic a přidruženého veřejného osvětlení vyšla celkově na 134 milionů a 260 tisíc korun bez DPH. Realizace stavby je spolufinancovaná z Operačního programu Doprava 2014 - 2020, kde předpokládaná výše dotace činí cca 98 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…