Jihlava: V místech bývalého vězení se odhalí pamětní deska

01.11.2019 17:57

Hluboké ulici vždy nesídlili úředníci magistrátu, dům s číslem popisným osm pamatuje praktiky gestapa i členů Státní bezpečnosti. Od roku 1932 do roku 1960 zde byla věznice, kterou bude připomínat nová pamětní deska.

Jihlava: V místech bývalého vězení se odhalí pamětní deska
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Ta bude odhalena 19. listopadu a ponese slova: Památce všech obětí, které zde byly vězněny v dobách totalitních režimů.

„Existuje mnoho míst, jejich historie stále není jasná. Avšak když se objeví nějaký nový střípek z minulosti, třeba podobné, jakou má dům v Hluboké ulici, teprve pak si člověk uvědomí, že svoboda není samozřejmostí a byla vykoupena velkým utrpením,“ uvedl uvolněný zastupitel pro obnovu Městské památkové rezervace Martin Laštovička.

Deska bude odhalena u příležitosti 30. výročí sametové revoluce v 16.30 hodin 19. listopadu, a to u domu v Hluboké ulici číslo osm. Poté se v gotické síni jihlavské radnice od 17 hodin uskuteční promítání dokumentu Mlynáři od Babic, na které v 18 hodin naváže vernisáž stejnojmenné výstavy v přízemí jihlavské radnice u Městského informačního centra (hlavní vstup z Masarykova náměstí). Výstava bude v hale u Městského informačního centra přístupná až do 28. listopadu.

Gestapo, Češi i STB

Dům v Hluboké ulici s číslem popisným osm byl postaven v roce 1932 jako sídlo policejního úřadu. Místo pro provizorní vězení neoficiálně využívalo gestapo, a to jeden rok po začátku druhé světové války, poté se přestěhovali do budovy krajského soudu na Tolstého ulici.

Podle knihy Utajené dějiny Jihlavy 20. století od Martina Herzána zde tresty rozdávali i zlomení Češi, kteří si doslova „vylévali stejně nelidsky zlost na Němcích“. Po nich však přišla v roce 1948 Státní bezpečnost, která měla v domě vyšetřovnu až do roku 1960. Než se do budovy nastěhovali úředníci jihlavské radnice, byla zde státní projekční organizace Stavoprojekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …