Jihlava: Víc než stoletá kaplička v Kosově trpí vlhkostí, místo dveří má proto nově mříže

12.06.2021 14:56

Kapličku Panny Marie v jihlavském Kosově se snaží majetkový odbor města chránit před vlhkostí. Místo vstupních dveří je tak nyní v přední části téměř sto čtyřicet let staré památky kovaná mříž.

Jihlava: Víc než stoletá kaplička v Kosově trpí vlhkostí, místo dveří má proto nově mříže
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Mříž je nasazena na původních pantech, na kterých byly dříve plné dveře. To znamená, že není vůbec narušen stávající kamenný portál vstupu. Díky mříži se tak v kapličce může neustále větrat a nedostane se do ní žádný vandal nebo zloděj.

„A právě pravidelné větrání a cirkulace vzduchu v objektu by měly problém s vlhkostí výrazně eliminovat,“ vysvětlil Ondřej Stránský z oddělení správy realit jihlavského magistrátu. Mříž na kapličce zůstane podle jeho slov zhruba do podzimu. V zimním období tam budou kvůli počasí znovu plné dveře, které jsou nyní schované uvnitř kaple.

Nejen větrání, ale i oprava poškozeného soklu

Vlhkost se na památce z roku 1877 projevuje především opadáváním vnějších omítek v soklové části. Částečně pak degradují i vnitřní omítky včetně maleb, které byly před osmi lety restaurovány. Pracovníci oddělení správy realit, pod které památka spadá, proto v minulém roce dodatečně opatřili základovou konstrukci izolační fólií. Poškozené soklové omítky nechali osekat a zdivo vyschnout. Následně omítky soklu opravili.

V zadní části památky, za oltářem, už v minulosti udělali větrací průduchy. Uvnitř kaple se totiž vytvářela značná vlhkost, dokonce již docházelo k výskytu plísní a velké degradaci vnitřních maleb. „Dříve vytvořené větrací otvory ve vstupních dveřích a oknech bohužel nejsou vzhledem ke kubatuře kaple dostatečné a je nutné intenzivnější větrání.“ doplnil Ondřej Stránský s tím, že problém s vlhkostí tím nezmizí, ale výrazně pomůže zmírnit následky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…