Jihlava: Zbytečné referendum bude příští rok. Rozhodli tak ústavní soudci

20.11.2015 16:00

Ústavní soud odmítl stížnost města Jihlavy ve věci referenda o spalovně a městské odpadové politice. Znamená to, že spolu s krajskými volbami v roce 2016 se v Jihlavě bude konat i referendum.

Jihlava: Zbytečné referendum bude příští rok. Rozhodli tak ústavní soudci
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Soudci stížnost odmítli z procesních důvodů, věcně se argumenty města Jihlavy nezabývali. Věnovali se pouze termínu, kdy konstatovali, že konání referenda s volbami je důležitější, než důsledné dodržení právních předpisů upravujících proces jeho vyhlášení.

„Ústavní soud nalezl formální argumenty, proč se věcí nezabývat, než aby věcně přezkoumal skutečnou podstatu problému, kdy bylo městu vzato právo o referendu řádně rozhodnout,“ řekl vedoucí správního odboru Magistrátu města Jihlavy Jan Vystrčil.

Jihlavská radnice nikdy nebyla proti zapojení široké veřejnosti do rozhodování o odpadech, nicméně považuje referendum za zbytečné v situaci, kdy město spalovnu nechce stavět, a kdy i další požadavky referenda už dávno naplňuje. Navíc stále chybí potřebná legislativa, podle které se mohou obce kompetentně rozhodnout o nejvhodnějším řešení odpadové problematiky.

„Občané by měli mít možnost rozhodovat o jasně popsaných možnostech, jak s odpadem nakládat. Měli by vědět, kolik je vše bude stát, jaké budou dopady na životní prostředí. V tomto referendu však takovou možnost nebudou mít. Budeme se alespoň snažit snížit náklady na jeho konání, které jsou odhadovány na 1,5 milionu korun,“ uvedl primátor Jihlavy Rudolf Chloupek.

Absurditu konání dva roky starého referenda nejlépe ilustruje požadavek na zavedení motivačního systému pro zvýšení třídění, který ale Jihlava zaváděla už před podáním prvního návrhu na referendum. Dnes program úspěšně funguje a je do něj zapojeno bezmála 10 tisíc obyvatel města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…