Jihlava spolupracuje na výzkumu o participativním bydlení

16.05.2022 13:02 | Tisková zpráva

Bydlení je stále méně finančně dostupné. Jedním ze způsobů, jak krizi řešit je participativní bydlení. Chcete se podílet na řešení nedostupnosti bydlení? Zapojte se do výzkumu v Jihlavě.

Jihlava spolupracuje na výzkumu o participativním bydlení
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jak by mohlo participativní bydlení vypadat z hlediska jeho potenciálních obyvatel v různých městech České republiky? To zkoumají architekti a sociální vědci ve výzkumném projektu podpořeném Technologickou agenturou ČR v Jihlavě a dalších městech ČR. Aktuálně hledají zájemce o účast na workshopech. “Zjišťujeme, preference a potřeby obyvatel, co jsou lidé ochotni sdílet a jak mohou spolupracovat, aby v budoucnu ušetřili své náklady na bydlení,” vysvětluje hlavní řešitel projektu, ekonom a sociální geograf Jan Malý Blažek z Masarykovy univerzity v Brně.

Participativní bydlení má různorodé formy (baugruppe, družstva, spolky a další), ve svém jádru má ale prvek aktivního sdílení. Lidé mohou společně sdílet infrastrukturu, prostory i vybavení - typická je například společná zahrada, dílna, carsharingový systém, herna pro děti nebo třeba pokoj pro hosty. Mohou také spolupracovat při přípravě projektu a na financování.  “Obyvatelé využívající participativní bydlení se díky této spolupráci obvykle více znají, což přináší další benefity, ať už jde o bezpečí nebo třeba pomoc s hlídáním dětí,” dodává Petr Kubala ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

Jak je možné se zapojit? “Pro obyvatele a města, která mají o participativní bydlení zájem, připravujeme metodický manuál, aby věděli, jak postupovat. K tomu však potřebujeme zjistit, co lidé preferují a jaké jsou jejich možnosti, obavy či omezení. Na workshopech se lidé dozví více o participativním bydlení, o možnostech jeho aplikace v Jihlavě a vyzkouší si, jak by bylo možné jej začít realizovat.” uvádí architekt David Tichý z Fakulty architektury ČVUT v Praze. “Participativní bydlení je šance, jak zajistit dostupnější a udržitelnější bydlení.” doplňuje architekt Tichý.

Do výzkumu v Jihlavě je možné se hlásit pomocí registračního formuláře. Série tří workshopů v Jihlavě proběhne v průběhu června, online dotazníkové šetření v průběhu léta.

Pro více informací je možné kontaktovat výzkumný tým projektu na e-mailu info@participativnibydleni.cz.

Více informací o výzkumu v Jihlavě je k dispozici také ZDE.

QR kód

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Budeme se těšit na viděnou na workshopech!

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…