Jihlava spustila portál občana

12.03.2023 9:30 | Tisková zpráva

Také na webu města Jihlavy už se dá přihlásit k tzv. portálu občana a vyřizovat si úřední záležitosti bez potřeby fyzicky navštívit úřad. Řešit lze například místní poplatky, nájmy a bydlení nebo podávat různé žádosti nebo vyplňovat formuláře.

Jihlava spustila portál občana
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Na hlavní stránce webu města Jihlavy jihlava.cz přibyla dlaždice pojmenovaná „Portál občana“ a také na webové adrese portalobcana.jihlava.cz už lze vyřizovat některé úřední záležitosti bez osobní návštěvy magistrátu.  Návštěvníci webu zde najdou k vyřízení především různé životní situace související s městem Jihlava, ale jednoduchým proklikem se mohou přihlásit také do národního portálu veřejné správy.

„Pravděpodobně nejnavštěvovanějším odkazem bude životní situace s názvem Místní poplatky. Tady se dají ohlásit poplatky za komunální odpad, poplatky ze psů nebo za užití veřejného prostranství a dá se zde žádat také o vrácení přeplatků,“ představuje novinku náměstek primátora Jihlavy Jiří Pokorný.

Pod odkazem Žádosti a povolení mohou lidé zažádat o informace nebo například o povolení zvláštního užívání silnice nebo místní komunikace.

Odkaz nazvaný Nájmy a byty nabídne formuláře s žádostmi o nájem, prodej nebo směnu nemovitostí, žádosti o prodloužení nájemní smlouvy nebo o pronájem např. sociálního bytu nebo bytu v domě s pečovatelskou službou.

Přes odkaz Životní prostředí lze zažádat o vydání vyjádření nebo závazného stanoviska k nakládání s odpady nebo k nevyjmenovaným zdrojům znečištění ovzduší a také zažádat o souhlas k odnětí pozemku ze zemědělského půdního fondu.

Pro správné a rychlé předvyplnění formulářů nebo výše uvedených žádostí je nutné se přihlásit přes národní identitu občana a pisatel nebo tazatel pak už nemusí vyplňovat své osobní údaje a může svůj tiskopis rychle odeslat, aniž by se musel osobně dostavit na úřad.

„Další služby v jihlavském portálu občana budou postupně přibývat,“ uvedl Petr Rous z odboru informatiky jihlavského magistrátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…