Jihlavské podniky trápí nedostatek pracovních sil

17.05.2018 10:02

Jihlavská radnice uspořádala pracovní setkání s největšími zaměstnavateli ve městě. Pozvání přijaly asi dvě desítky firem.

Jihlavské podniky trápí nedostatek pracovních sil
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jihlavská radnice uspořádala pracovní setkání s největšími zaměstnavateli ve městě. Pozvání přijaly asi dvě desítky firem. Zástupci radnice účastníky seznámili například s možnostmi rozvoje v souladu s územním plánem, prodiskutovali i problematickými body, které rozvoj podnikání ve městě brzdí, jako je například omezený vliv města na stav vodohospodářské infrastruktury.

Jedním z nejčastěji zmiňovaných problematických bodů ze strany zaměstnavatelů je nedostatek pracovních sil a nedostatek ubytovacích kapacit ve městě, který příliv pracovníků komplikuje. „Město se stane prostředníkem, mediátorem, který přiblíží zájmy zaměstnavatelů a možnosti developerských společností, které mohou firmám pomoci problematiku ubytování řešit,“ uvedl k setkání primátor Jihlavy Rudolf Chloupek.

Vedení města jednoznačně uvádí, že město nebude stavět ubytování pro zaměstnance firem. „Roli města spatřujeme v zajištění patřičné infrastruktury jako je dopravní napojení, veřejné osvětlení, MHD, svoz odpadu, správa veřejných prostor a vytváření podmínek pro trávení volného času,“ popsal pozici města v řešení problému náměstek primátora pro oblast investic Vratislav Výborný.

Ještě před letními prázdninami radnice uspořádá další seminář, na který budou zváni jak zaměstnavatelé, tak developeři. Cílem je komplexní obeznámení se s problematikou a možnostmi všech zapojených stran. Úřad např. představí možnosti, které v oblasti ubytovacích kapacit a bytové výstavby dává územní plán. „Popíšeme mimo jiné i možnost stavět ubytování pro zaměstnance v areálech firem, což donedávna územní plán neumožňoval,“ avizuje náměstek primátora pro oblast územního plánování Radek Popelka.

Na setkání se diskutovalo rovněž na téma dopravy, technického vzdělávání, letiště, radnice prezentovala Inkubátor Jihlava vzdělává kulturou, krátce se hovořilo na téma zdravého životního stylu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…