Jihlavský Dům dětí a mládeže celý v novém

06.09.2015 13:48

Přestavba budovy Domu dětí a mládeže v Brněnské ulici č. 46 je hotová. Od začátku nového školního roku opět začala poskytovat svoje služby v novém kabátě a v nově vybudovaných prostorách.

Jihlavský Dům dětí a mládeže celý v novém
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Při rozsáhlé rekonstrukci vznikla nástavba jednoho podlaží s učebnami a výtvarným ateliérem, směrem do zahrady vyrostla nová přístavba s tanečním sálem. Budova je zateplena a získala bezbariérový přístup, má kompletně nové elektroinstalace a rozvody vody a tepla, v souladu s předpisy je objekt opatřen také únikovou cestou řešenou venkovním točitým schodištěm.

„Rekonstrukce zvýšila kapacitu objektu, výrazně se zlepšil technický stav budovy a podmínky pro návštěvníky kroužků. Vybavení a podmínky pro činnost se zvýšily na úplně jinou úroveň,“ může představit dokončené dílo primátor Rudolf Chloupek.

Na první pohled budova zásadní rekonstrukci nepotřebovala, skutečnost ale byla jiná. Budova je z padesátých let, sociální zařízení, sítě, kanalizace, to vše bylo na pokraji životnosti, celkově byl objekt ve velmi špatném stavu.

Budova stojící v městské památkové rezervaci byla ve své době architektonicky řešena k sídlišti Březinky, tedy k panelové zástavbě. Vadu na kráse rekonstrukce částečně napravila, budova dostala klasickou valbovou střechu. Půdní vestavba se bude využívat jako hudební sál, výtvarná dílna a jazyková učebna. Dále vznik zookoutek, elektrodílna, počítačová místnost a malý universální taneční sál využitelný i pro divadelní aktivity.

Dům dětí a mládeže v Jihlavě od roku 2012 zřizuje město, kdy jej převzalo od Kraje Vysočina. „Pokud by město dům nepřevzalo, kraj by jej tehdy zrušil. Pro městský rozpočet to znamená výdaje, ale myslíme si, že by ve městě toto zařízení nemělo chybět,“ řekl už v minulosti Rudolf Chloupek.

Zájmové kroužky v Domě dětí a mládeže navštěvuje kolem tisícovky dětí. Jihlava je zřizovatelem organizace, provoz ročně dotuje přibližně jedním milionem korun.

Celkové náklady projektu jsou bezmála 32 milionů korun, městu se na akci podařilo získat dotaci z Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod ve výši 85 procent způsobilých výdajů. Akce začala v únoru 2014, dokončena byla v červenci 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

11:33 Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

Od pondělí 27. května dopravu na velmi frekventované jablonecké křižovatce Palackého – U Přehrady v …