Jindřichův Hradec: Dosud chybějící sociální služba má pomoci závislým lidem

21.04.2022 9:15 | Tisková zpráva

Problematika závislosti na drogách a alkoholu se velmi dotýká i našeho města. Odhadem je mezi námi víc než dvě stě zejména mladých lidí, kteří mají vážný problém s drogami.

Jindřichův Hradec: Dosud chybějící sociální služba má pomoci závislým lidem
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

Bohužel tento nešvar z naší republiky nezmizí ani nezmizí z našich měst, můžeme ale snížit rizika takového chování a snažit se alespoň některé ze závislých navést na správnou cestu. Takové cíle má nově vznikající kontaktní centrum, jehož provoz v Jindřichově Hradci na tento rok město podpořilo rozhodnutím zastupitelstva částkou milion korun.

Kontaktní centrum bude sídlit v budově bývalé okresní vojenské správy na adrese Karlov 42 a svůj provoz by mělo zahájit od září letošního roku. Obdobná centra společnost Prevent 99 provozuje v Českých Budějovicích, Strakonicích a Prachaticích.

Prevent 99 není v našem městě nováčkem. Již několik let zde působí, ale pouze jako terénní služba, která spočívá ve vytipování závislých osob a odborné práci s nimi. Nově budou moci nejen závislé osoby, ale i jejich rodinní příslušníci docházet do centra, kde najdou odbornou pomoc a dojde tak k eliminaci této problematiky. Dosud nebyla možnost poradit se v takto tíživých situacích s odborníky, kteří pomohou a najdou nejlepší možné řešení.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42652 lidí

Mluvíme zde o závislosti. Nejedná se však pouze o návykové látky, ale i o jiné závislosti. A právě proto město podpořilo Prevent 99, jehož odborníci budou pomáhat řešit velmi náročné situace.

Osoby z cílové skupiny jsou vystaveny nepříznivým situacím v souvislosti s tím, že užívají legální a nelegální návykové látky (závislost, problémové užívání, ztráta bydlení, zaměstnání, ztráta rodinných kontaktů, přátel, exekuce, dluhy, zdravotní komplikace, infekční onemocnění). Cílem služby je navázání kontaktu s uživateli návykových látek, pozitivní změna rizikového chování klientů, stabilizace či případně zvyšování kvality života klientů, motivace klientů ke změně způsobu života (směrem k abstinenci) a ochrana většinové společnosti před negativními dopady souvisejícími se zneužíváním návykových látek.

Protidrogová politika České republiky je postavena na uplatňování čtyř základních strategických oblastí, které jsou vzájemně nezastupitelné a doplňují se. Těmito základními oblastmi jsou: PREVENCE, MINIMALIZACE RIZIK A ŠKOD, LÉČBA A RESOCIALIZACE, REGULACE TRHU A SNIŽOVÁNÍ NABÍDKY. V Jindřichově Hradci funguje prevence, funguje regulace trhu a snižování nabídky, o kterou se stará Policie České republiky. Co ovšem v Jindřichově Hradci dlouhodobě schází, a je popsáno v několika strategických dokumentech Jihočeského kraje či města, je právě oblast MINIMALIZACE RIZIK A ŠKOD. Právě tímto chybějící dílkem do skládačky je vznik kontaktního centra.

Kontaktní centrum je běžná sociální služba jako každá jiná. Pro ostatní občany města Jindřichův Hradec neznamená žádné riziko, konkrétně se klienti na službu obrátí a po asi hodině odchází. V lokalitě se nezdržují. Je to shodné, jako když se nemocný člověk obrátí na lékaře. Tato služba je charakteristická zejména dvěma přístupy: přístup zaměřený na cílené snižování rizik spojených s užíváním návykových látek a přístup zaměřený na ochranu veřejného zdraví před negativními dopady rizikového chování uživatelů návykových látek.

Tato služba se řídí platnými právními normami, řídí se standardy odborné způsobilosti, pravidly atd. Vznik této služby rozhodně neznamená, nárůst problematiky závislostí ve městě Jindřichův Hradec, spíše naopak. Zjednodušeně řečeno víme, co máme dělat, víme jak a víme proč. A to celé s cílem snižovat škody souvisejí s užíváním návykových látek a chránit veřejné zdraví občanů města Jindřichův Hradec. Aby nedocházelo v našem městě k razantnímu nárůstu užívání návykových látek, a tím samozřejmě nárůstu dalších problémů s tím spojených je vznik Kontaktního centra jednou z nezastupitelných aktivit směrem k efektivnímu řešení problematiky závislostí ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…