Jindřichův Hradec: Nevyléčitelně nemocní pacienti mají tu nejlepší péči

21.06.2016 20:02

Pacienti trpící nevyléčitelnou chorobou mohou v jindřichohradecké nemocnici stonat a dožít důstojně. Zaslouží se o to personál nemocnice, který je proškolen v oblasti paliativní péče. To je komplexní, aktivní a na kvalitu života orientovaná péče poskytovaná pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou. Cílem této péče je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání, zachovat pacientovu důstojnost a poskytnout podporu jeho blízkým.

Jindřichův Hradec: Nevyléčitelně nemocní pacienti mají tu nejlepší péči
Foto: Pocasi-volary.cz
Popisek: Letecký pohled na Jindřichův Hradec

„V rámci zavádění koncepce pečování o nevyléčitelně nemocné pacienty jsme ve spolupráci s Centrem paliativní péče zorganizovali pro své zaměstnance kurz paliativní a hospicové péče ELNEC. ELNEC (End Of Life Nursing Education Consortium) je mezinárodní projekt Vzdělávacího konsorcia všeobecných sester pracujících s pacienty v konečné fázi života, jehož prvotním cílem je vzdělávat sestry v péči o umírající nemocné.

V průběhu kurzu jsou účastníci seznamováni se specifiky paliativní péče, léčbou bolesti a dalších příznaků pokročilého stadia nevyléčitelného onemocnění, etickými, kulturními, sociálními a duchovními aspekty paliativního přístupu,“ uvedl ředitel Nemocnice Jindřichův Hradec, a. s., Ing. Miroslav Janovský. Doplnil, že kurz ELNEC tak přispěl k motivaci účastníků starat se o nevyléčitelně nemocné pacienty, s láskou, respektem k jejich jedinečnosti a snahou naplnit poslední dny nadějí a smyslem.

„Vzdělávací projekt byl jedinečný z mnoha pohledů: jednak samotným propojením vzdělávání vlastních zaměstnanců a externích spolupracovníků a dále zapojením nejen sester, ale i lékařů, sociálních pracovníků, duchovních a dalších zájemců o problematiku paliativní a hospicové péče. Účastníci si uvědomili, že někdy není v moci lékaře život pacienta zachránit. O to větší by pak měla být snaha doprovodit ho k důstojné smrti,“ doplnil Miroslav Janovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…