Jindřichův Hradec: Nové kameny zmizelých připomínají další vyvražděnou židovskou rodinu

30.06.2019 13:58

V Klášterské ulici byly slavnostně vsazeny další kameny zmizelých. Aktu se zúčastnili představitelé židovské obce i volených zástupců města v čele se starostou Stanislavem Mrvkou.

Jindřichův Hradec: Nové kameny zmizelých připomínají další vyvražděnou židovskou rodinu
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

Pod záštitou spolku Zikaron došlo i v letošním roce k instalaci nových pamětních desek v rámci mezinárodního projektu kameny zmizelých – Stolpersteine. Jednotlivé kameny – desky upomínají na bývalé obyvatele dotčených míst (konkrétních domů), kteří zahynuli pro svůj původ v nacistických koncentračních táborech.

Letošní kameny připomínají rodinu Bienenfeldových, která bydlela a žila v Klášterské ulici čp. 73. Rodina vedla obchod s kůžemi – bratři Viktor, Max a Otto a jejich sestry Adéla Liebenová a Olga Gottliebová pomáhali své ovdovělé matce s podnikem. Otto Bienenfeld jako první z rodiny nastoupil do transportu, směřujícího do Terezína, a jeho stopa končí začátkem ledna 1942 v Rize, Viktor byl zatčen a po nějakou dobu vězněn v Osvětimi, a tam také zavražděn v březnu 1942, Max byl zavražděn v září 1942 v Majdanku. Jejich provdané sestry se svými manžely byly deportovány do ghetta ve Varšavě a Lublinu a jejich stopy mizí v dubnu 1942.

Památku své rodiny se rozhodla uctít paní Alice Winternitzová, díky níž se jména jejích zemřelých příbuzných opět dostávají do povědomí jindřichohradeckých občanů. Akce se koná s finanční podporou města Jindřichův Hradec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…