Jindřichův Hradec: Torzo lípy putovalo z Husových sadů na broukoviště u Nežárky

26.05.2021 12:09

Víc než deset let stál u vstupu do Husových sadů kmen lípy. Ta byla před tím částečně pokácena kvůli špatnému stavu stromu. V kmenu se ale usídlil vzácný druh chráněného potemníka (Uloma culinaris), a proto bylo torzo ponecháno na místě.

Jindřichův Hradec: Torzo lípy putovalo z Husových sadů na broukoviště u Nežárky
Foto: Pocasi-volary.cz
Popisek: Letecký pohled na Jindřichův Hradec

Dřevo kmene už ale tak ztrouchnivělo, že bylo potřeba zbytek prastaré lípy odstranit. Zaměstnanci Služeb města po dohodě s odborem životního prostředí torzo převezli na broukoviště u stezky kolem Nežárky pod gymnáziem.

Anketa

Měli by se po návratu z dovolené testovat na covid-19 i Češi po očkování?

71%
24%
hlasovalo: 5768 lidí

Český název pro brouka, který se zde vyskytuje je víc než příznačný - kmenař trouchový.

Dřevo stromu bylo natolik ztrouchnivělé a kořeny uhnilé, že stačilo kmen vyvrátit. Zbytek lípy zaměstnanci Služeb města kvůli manipulaci rozřízli na dvě poloviny a převezli na takzvaný logger neboli broukoviště u Nežárky pod gymnáziem.

Město Jindřichův Hradec má hned dvě broukoviště. Kromě zmiňovaného stanoviště u Nežárky, je druhý logger umístěn v zeleni pod kostelem sv. Jakuba. Broukoviště je vlastně hromada starého dřeva, které slouží jako úkryt, stanoviště pro sběr potravy nebo rozmnožování početné řadě malých živočichů - hmyzu, korýšů, štírků a dalších. Jsou zde ukládány zejména kmeny a větve stromů, ve kterých byl zjištěný výskyt larev vzácnějších druhů hmyzu. Tyto larvy zde mohou dokončit vývoj a přeměnit se v dospělého motýla, brouka apod.

Uloma culinaris (kmenař trouchový) je druh potemníka, který patří do rodu Uloma. Je původem z Eurasie.  Je to kolem 11 mm velký rudě zbarvený brouk, který se vyskytuje především v nížinách na trouchnivých pařezech dubů, topolů, či jiných listnáčích, ale nalézt se dá méně často i v jehličnanech. Larvy se vyskytují na stejných místech jako dospělci. U nás je díky "uklízení" popadaných stromů již poměrně vzácný a je řazen do kategorie NT (téměř ohrožený). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…