Jindřichův Hradec: Ve Vídeňské ulici najdete kameny zmizelých

08.05.2018 10:41

Slavnostní akt uložení kamenů zmizelých se uskutečnil ve Vídeňské ulici u nemocniční zdi. Dříve tu stával rodný dům rodiny Stampfových, jejíž čtyři členové byli v květnu 1942 povoláni do transportu, kde zahynuli.

Jindřichův Hradec: Ve Vídeňské ulici najdete kameny zmizelých
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

Tichou vzpomínkou jsme si připomněli osudy našich bývalých spoluobčanů, kteří doplatili na hrůzy 2. světové války a stali se oběťmi holocaustu. Z velké židovské komunity, která žila před válkou v našem městě, zahynulo v koncentračních táborech a nevrátilo se zpět téměř 300 obyvatel židovského původu. Na jejich památku byl v loňském roce vybudován v Jindřichově Hradci důstojný památník.

Kameny, které se nazývají „kameny zmizelých“ nalezneme po celé Evropě. "Jsou jich tisíce a stále přibývají, jak si lidé, kterým není lhostejná společná historie, připomínají osudy svých blízkých. A jsou to nejenom příbuzní, ale i města a obce či zájmové spolky. Jsme rádi, že i my se k nim můžeme připojit, aby vzpomínka na naše židovské sousedy byla stále živá," řekl starosta města Stanislav Mrvka.

Akce se mimo jiné zúčastnili tajemník Židovské obce, Tomáš Kraus, herec a znalec židovských hřbitovů Achab Heidler, studenti Smíchovské střední průmyslové školy, žáci druhé základní školy a zástupci jindřichohradeckého spolku ZIKARON.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…