Kachničky mandarínské dostaly v Olomouci ke Dni ptactva nové budky

04.04.2016 17:56

Mezinárodní den ptactva (1. duben) si připomněli ochránci ptactva vyvěšením ptačích budek pro kachničky mandarínské v centru Olomouce, a to díky aktivní spolupráci olomouckých technických služeb. Kachničky mandarínské sice pocházejí z Japonska a severovýchodní Číny, ale stále častěji se u nás objevují uprchlíci od chovatelů.

Kachničky mandarínské dostaly v Olomouci ke Dni ptactva nové budky
Foto: pixabay.com
Popisek: řeka, ilustrační foto

Kachničky mandarínské hnízdí ve své domovině v dutinách stromů kolem vodních toků. U chovatelů hnízdí v budkách na kůlech nad vodní hladinou, proto byly jejich nové budky umístěny na lávku přes říčku Bystřici v centru Olomouce, kterou mají ve správě Technické služby města Olomouce, a.s. Pracovníci společnosti budky vyrobili ve vlastní stolářské dílně podle návodu ornitologů a umístili je tak, aby se do nich nedostaly kuny.

Prvním městem v České republice, kde již hnízdí kachničky mandarínské, je Brno. Na řece Svratce hnízdí několik párů již od roku 2011 a nyní se tam vyskytuje již více než 55 kachniček. I v Brně jim ornitologové připravili hnízdní budky a tak bude zajímavé sledovat, zda zahnízdí i v Olomouci.

Kachnička mandarínská u nás přežívá díky přikrmování vodních ptáků ve městech a nedá se očekávat, že by se stala invazním druhem, který by mohl nějak ohrozit naše původní druhy. Je a pravděpodobně i zůstane jen nádhernou exotickou kuriozitou několika našich měst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…