Karlovy Vary: (Ne)krmte zvěř v oborách na Linhartu

28.01.2021 18:35

Po nedávné nepříjemné události, kdy téměř uhynulo několik jedinců jelenů sika v oboře na Linhartu, přistoupily Lázeňské lesy Karlovy Vary k preventivním opatřením. V oborách je zakázáno krmit.

Karlovy Vary: (Ne)krmte zvěř v oborách na Linhartu
Foto: mmkv.cz
Popisek: Karlovy Vary

Pokud si návštěvníci přejí zvěři přilepšit, je možné přinést krmivo do připravené nádoby u kavárny na Linhartu. Brzy přibudou u obor také zásobníky na kaštany, které bude možné ke krmení zvěře využít.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

Jeleni sika, žijící v oboře nejblíže u střediska Linhart, trpěli vážnými zažívacími problémy po pozření nevhodné potravy. V blízkosti oborního plotu bylo nalezeno pečivo a arašídy, což je potrava pro zvěř zcela nevhodná. K budově střediska – v blízkosti výdejního okénka z kavárny – byla proto umístěna označená nádoba, kam mohou zájemci vkládat krmivo pro zvěř.

Oborník bude každý den nádobu vybírat a krmivo třídit. Nejvhodnější potravou pro zvěř je kořenová zelenina, domácí druhy ovoce, např. jablka a hrušky, a také zcela suchý neplesnivý chléb. Nevhodné je měkké nebo plesnivé pečivo, oříšky a exotické ovoce.

Správa lázeňských lesů žádá návštěvníky, aby zvěř nekrmili přímo. K tomuto účelu budou v dohledné době usazeny u obor zásobníky s kaštany, které bude možné zvěři v omezeném množství nabídnout.

Je nutné respektovat, že zvířata v oborách jsou divokou zvěří, nikoli domácími mazlíčky. Mají pravidelnou péči a oborník jim podává stravu vhodnou pro zimní období, kterému je uzpůsobené i jejich trávení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…