Karlovy Vary: Opravujeme Stezku Jeana de Carro

09.01.2020 15:03

Správa lázeňských parků dokončila první etapu oprav zábradlí unikátní Stezky Jeana de Carro. Zábradlí na celé stezce, částečně dožilé a z velké části zničené vandaly, bude opraveno do začátku lázeňské sezóny.

Karlovy Vary: Opravujeme Stezku Jeana de Carro
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Oprava první etapy stála zhruba 300 tisíc korun, celkové náklady budou kolem dvou milionů.

Stezka Jeana de Carro je vyhlídková stezka vedoucí mezi zahradami nad zadními trakty domů v ulici Vřídelní. Nabízí neobvyklé pohledy na centrum a Zámecký vrch i zajímavá zákoutí. Vstupy na stezku jsou ze Sadů Jeana de Carro na Vyhlídce, z Kolmé ulice u hotelu Jean de Carro nebo domovním průchodem v Ondřejské ulici.

Jean de Carro (*1770 - †1857) byl významným lékařem 19. století. Narodil se v Ženevě, vystudoval na univerzitě v Edinburghu, proslulost získal jako průkopník očkování kravskými neštovicemi proti smrtelným neštovicím černým v zemích kontinentální Evropy, orientu a dokázal vakcínu dopravit i do Indie, čímž zachránil miliony životů. Císař Fratišek I. jej za to povýšil do rytířského stavu. Poslední část svého plodného života prožil v Karlových Varech, kde mimo jiné napsal mezinárodního průvodce po lázeňském městě Carlsbad et ses eaux minérales (Karlovy Vary a jejich minerální vody, 1827) a pojednání o karlovarské léčbě Vingt-huit ans d'observation et d'expériences à Carlsbad (Osmadvacet let pozorování a zkušeností z Karlových Varů, 1853). V letech 1831-1856 vydával proslulou vlastivědně-encyklopedickou ročenku Almanach de Carlsbad. Jeho náhrobek je dodnes na Ondřejském hřbitově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…