Karlovy Vary: Tvrz, divadlo, kostel a slavné vily představí Dny otevřených dveří památek

11.09.2020 8:38

Třetí zářijový víkend patří památkám. Tradiční dny otevřených dveří si můžete užít na čtyřech atraktivních místech nejen v Karlových Varech v sobotu 19. a v neděli 20. září.

Karlovy Vary: Tvrz, divadlo, kostel a slavné vily představí Dny otevřených dveří památek
Foto: mmkv.cz
Popisek: Karlovy Vary

V rámci Dnů evropského dědictví se můžete vypravit na zříceninu tvrze v Dalovicích, do Karlovarského městského divadla, kostela sv. Lukáše a na závěr se projdete vilovou čtvrtí Westend. Vstup na všechna místa je zdarma, připraven bude odborný výklad i doprovodný program.

PROGRAM DNŮ OTEVŘENÝCH DVEŘÍ PAMÁTEK

Sobota 19. 9. 2020

10:00 – 12:00
Zřícenina tvrze Dalovice

Gotická tvrz byla založena patrně již koncem 12. století na místě pravěkého sídliště. První přímá písemná zmínka o zdejší vsi a panském sídle jako loketském léně pochází až z roku 1498, kdy na zdejší tvrzi seděl Albrecht Hýzrle z Chodova. Podle některých pramenů vznikla Dalovická tvrz mimo jiné k ochraně obchodní, takzvané sedlecké stezky, vedoucí z Chebu přes Loket, Sedlec a Dalovice směrem na Žatec.
MHD: BUS č. 17, zastávka „Dalovice" nebo „Dalovice náměstí", poté pěšky
Odborný výklad: Mgr. Jiří Klsák
Doprovodný program: Trio Piacere

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37223 lidí

14:00 – 16:00
Karlovarské městské divadlo

Karlovarské divadlo bylo postaveno na Divadelním náměstí v letech 1884–1886. Autory projektu této velkolepé novobarokní stavby byli vídeňští architekti Fellner a Helmer. Obdivovatelé skvostného novobarokního díla bývají ohromeni zejména jeho interiéry. Sochařská a malířská výzdoba vnitřních prostor dokonale koresponduje s architektonickým řešením budovy a dodává jí vrcholnou eleganci.
MHD: BUS č. 2, zastávka „Divadelní náměstí"
Odborný výklad: Martin Lenděl
Doprovodný program: PO – PO trio

Neděle 20. 9. 2020

10:00 – 12:00
Kostel svatého Lukáše

Anglikánský pseudogotický kostel sv. Lukáše byl postaven za finanční podpory anglických lázeňských hostů v letech 1876-1877. Evropským a možná i světovým unikátem jsou stropní sluneční a měsíční hodiny. Strop kostela má mechanicky ovladatelná okna. Důmyslným systémem se v minulosti jednotlivá okna otevírala podle aktuálního měsíce v kalendáři. Do kostela tak dopadalo světlo a ukazovalo, který je zrovna měsíc. Jedná se o ojedinělé řešení, které podle dostupných informací nenajdeme nikde jinde v Evropě a možná ani na světě.
MHD: BUS č. 4, zastávka „U jezírka" poté pěšky
Odborný výklad: Libor Huml
Doprovodný program: Trio Semplice

14:00 – 16:00
Procházka vilovou čtvrtí Westend II

První honosné domy začaly růst v druhé polovině 19. století. Celé pojetí téhle části města mělo připomínat přímořské letovisko a možná i proto v ní pobývali ti nejznámější lázeňští hosté. Třeba i první československý prezident Masaryk. Ve Westendu totiž najdeme ukázky nejrůznějších, hlavně evropských slohů a stylů. První vilou vybudovanou ve zdejší lokalitě byla tzv. Královská vila vystavěná podle plánů Alfreda Kirpala. Poslední vilou v této části města je Vila Becher.
MHD: BUS č. 4 zastávka „Krále Jiřího" (sraz ve 14:00 hod u vily Becher)
Odborný výklad: Mgr. Lubomír Zeman
Doprovodný program: Rodinné violoncellové duo Magdaléna a Petr Pitrovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…